ua en ru

Медведчук: Особливий статус Донбасу необхідно надати на постійній основі

Венеціанська комісія всерйоз задумалася про відповідність української конституційної реформи "мінським угодам". Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Венеціанська комісія вважає, що влада повинна доповнити частину 1 статті Конституції України про територіальнe структурe і місцеве самоврядування з тим, щоб "окремі категорії адміністративно-територіальних одиниць або спеціальний статус для окремих адміністративних одиниць (або всередині цих одиниць) могли створюватися на підставі закону", - зазначив він.

За словами Медведчука, таке формулювання, хоч і є нейтральним, тим не менш створює умови, щоб у майбутньому законодавчий процес відбувався у відповідності з мінськими угодами.

"Ця ж думка, зазначає політик, повторюється і в висновках комісії.

Там (пункт 39) прямо говориться, що "на думку Венеціанської комісії,потрібні дві істотні зміни:

- Президент повинен мати право змінювати префектів за рекомендацією Кабінету Міністрів (у варіанті, прийнятому Верховною Радою, така рекомендація передбачена);

- слід додати положення про те, що окремі категорії адміністративно-територіальних одиниць або спеціальний статус для окремих адміністративних одиниць (або всередині цих одиниць) можуть створюватися на підставі закону".

На думку Медведчука, з урахуванням того, що конституційний процес в країні вже пішов і рядок про статус окремих районів Донбасу з'явилася в перехідних положеннях поправок до Конституції, ВК, схоже, вирішила не наполягати на згадану вимогу. Проте на тому ж засіданні прийняла ще одне взяття під назвою "Про терміни дії статті 18 перехідних положень проекту змін до Конституції України".

"У цьому короткому документі підкреслюється: з тексту зазначеної статті ніяк не випливає, що особливий порядок місцевого самоврядування в Донецькій і Луганській областях, встановлений на підставі закону, запроваджується цією нормою на обмежений термін. Цей порядок має необмежений термін дії, принаймні, поки ця поправка не буде скасована або змінена у відповідності з процедурою зміни Конституції. При цьому підкреслюється, що і Конституція України, і конституції інших країн містять перехідні положення з необмеженим терміном дії", - зазначає він.

За словами політика, таким чином, провідні європейські правознавці чітко дали зрозуміти: особливий статус Донбасу необхідно надати на постійній основі, а не на 3 роки, як йдеться у прийнятому у вересні 2014-го, але так досі і не реалізований законі.