ua en ru

Медведчук: багатомільйонний ринок ЄС залишиться недоступним для українських товаровиробників

В результаті реформ, які проводить українська влада, багатомільйонний ринок ЄС залишається недоступним для українських товаровиробників. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

"Україна переживає тяжке і болісне прозріння. ЗВТ з ЄС, яка набула чинності з 1 січня нинішнього року (до цього діяв так званий режим односторонніх преференцій), виявилася... обманом. Судячи з усього, євроейфорія вже в минулому", - заявив він.

Політик також зазначив, що варто враховувати і вимоги ЄС сертифікувати продукцію, що є трудомістким і вкрай дорогим процесом, який у сільгоспвиробників займає від двох до п'яти років". Ні в самих виробників, ні у держави на це немає грошей, додав Медведчук.

"Про те, що ЗВТ з ЄС обернеться для України мільярдними збитками, я особисто і представники "Українського вибору" попереджали українців ще три роки тому, коли євроістерія з приводу підписання Угоди про асоціацію тільки починалася", - заявив він.

На думку політика, в результаті "євроінтеграційних реформ 500-мільйонний ринок ЄС для українських товаровиробників залишиться недоступним".

"Українські ринки (і це сьогодні вже визнають у владі) відкриті тільки в односторонньому режимі: європейські товаровиробники отримують прибуток, українські терплять колосальні збитки. Про експорт продукції високотехнологічного виробництва в Києві вже навіть не заїкаються. Що стосується аграрного сектора, то замість "прориву" на ринки ЄС українські сільгоспвиробники отримали сміховинні квоти і жорсткі вимоги щодо відповідності технічних регламентів, сертифікації, фітосанітарних норм та ін. У результаті Україна може постачати в ЄС тільки сировину і товари з низькою доданою вартістю. Та й цих принизливих умов, за які наша країна так дорого заплатила, від європейців ще й не так просто добитися!", - резюмував він.