ua en ru

МЕА: Високі ціни на нафту найважче вдарять по економіках США, ЄС та Японії

Високі ціни на нафту, а також зростання витрат на імпортну продукцію стане серйозною проблемою для бізнесу США і Євросоюзу, заявили експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). На думку відомства, США, ЄС і Японія можуть в цілому заплатити за постачання нафти в 2011 р. на 200 млрд дол. більше, ніж у 2010 р., пише РБК daily.
Як відзначає головний економіст МАЕ Фатіх Бірол, якщо середня ціна на нафту за підсумками цього року буде дорівнює 100 дол. за бар, то США витратять на імпорт цієї сировини 385 млрд дол., що на 80 млрд більше, ніж у минулому році. При цьому Євросоюз заплатить за імпортну нафту 375 млрд дол. - на 76 млрд більше, ніж роком раніше, передає газета з посиланням на Wall Street Journal.
Разом з тим, як стверджує професор економіки Університету Каліфорнії Джеймс Хемілтон, збільшення вартості бареля нафти на 20 дол. породжує подорожчання галона бензину на 50 центів, що може коштувати економіці в цілому 70 млрд дол. Все це може знизити зростання ВВП США на 0,5%.
На думку ж Світового банку, дорога нафта не вплине на відновлення економік країн, що розвиваються.
"Якщо ціни на нафту протримаються на високому рівні впродовж всього року, то вони нададуть значний вплив на ВВП країн, що розвиваються, але він навряд чи виявиться досить сильним, щоб збити ці економіки зі шляху відновлення", - цитує Reuters представника СБ Ендрю Бернса.