ua en ru

МНС: Пожежна ситуація у Чорнобильській зоні відчуження знаходиться під контролем

Пожежна ситуація у Чорнобильській зоні відчуження знаходиться під контролем. Про це на прес-конференції заявив начальник ГУ МНС України у Київській обл. Орест Туркевич, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, на сьогодні, в зоні відчуження зафіксовані невеликі загорання трав'яного покриву, які були успішно ліквідовані без суттєвих наслідків. Зокрема, в поточно році в зоні відчуження відбулося 13 загорань трав'яного покриву на 12 га площ. "Ситуація у зоні відчуження позитивна", - сказав він.
За його словами, контролювати пожежну ситуацію у зоні відчуження досить важко, через малонаселеність цих територій. Основну небезпеку, за його словами, становить людський фактор, зокрема мисливці та рибалки, які нелегально проникають до зони відчуження та можуть призвести до пожежі.
Говорячи в цілому про пожежну ситуацію у Київській обл., О.Туркевич зазначив, що МНС тримає під контролем торфовища і в поточному році кількість загорань не перевищила минулорічний показник, коли торф займався на загальній площі 222 га. Також він додав, що від 2 серпня таких загорянь торфовищ відбулося 21, які були успішно локалізовані та нейтралізовані.
Він додав, що на сьогодні продовжується робота з моніторингу лісів службами МНС. Зокрема, здійснено 1 тис. 300 перекопів, щоб унеможливити потрапляння автотранспорту в ліси. Також О.Туркевич наголосив на ще одній проблемі, а саме: низка родовищ торфу зараз знаходиться у приватних руках і їхні власники несуть відповідальність за пожежну небезпеку. За його словами, МНС попередило власників про відповідальність, і в разі, якщо на цих територіях виникнуть загорання, МНС звертатиметься до органів прокуратури, щоб вони відповідно відреагували на такі можливі факти.
В свою чергу керівник ГУ МНС у Києві Володимир Заєць повідомив, що у зв'язку із пожежонебезпечною ситуацією у Києві створено оперативний штаб на чолі першим заступником голови КМДА Олександром Поповим. "Ми моніторимо лісопаркову зону, в т. ч. за допомогою вертольота", - сказав він.
Також до проведення протипожежних заходів залучено 1,5 тис. бійців внутрішніх військ. Окрім того, В.Заєць додав, що з 2 серпня, на території Києва (переважно на околицях), зафіксовано всього 29 загорянь. За його словами, більшість з них сталася на в'їздах до столиці та поблизу міст відстоїв вантажних автомобілів. Він додав, що в Києві відсутні загоряння, які могли би викликати смог.