ua en ru

Матіос перешкоджає розслідуванню злочинів проти Євромайдану, - Горбатюк

Матіос перешкоджає розслідуванню злочинів проти Євромайдану, - Горбатюк Фото: Сергій Горбатюк звинуватив Матіоса у саботажі

Головний військовий прокурор не зацікавлений у розслідуванні злочинів проти учасників Революції гідності

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос не зацікавлений у розслідуванні злочинів проти учасників Революції гідності і перешкоджає цьому. Про це заявив начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк в ефірі телеканалу "112 Україна".

Зокрема Горбатюк повідомив, що неодноразово подавав скарги на адресу Матіоса на ім'я глави ГПУ Юрія Луценка.

"Матіос, напевно, хотів би, щоб у розслідуванні злочинів проти Євромайдану був провал. Але це не так. Результати є і досить вагомі, робота триває. І далі вони будуть, результати по притягненню винних до відповідальності. Водночас слідство постійно стикається з перешкодами у розслідуванні цих справ. На жаль, ці перешкоди виходять у тому числі від керівництва Генеральної прокуратури, зокрема і від Матіоса. У зв'язку з цим я неодноразово генпрокурору подавав письмові скарги, в тому числі з приводу того, в чому саме полягають ці порушення, але, на жаль, реагування немає", - зазначив він.

Зокрема Горбатюк назвав кілька конкретних прикладів таких порушень.

"Передача економічних справ. Була нарада, на якій ніякого обговорення економічних справ не відбувалося, було складено протокол. Після цього протокол потрапляє до Матіоса, в нього вносяться завідомо неправдиві дані про те, що слідство неефективне і справи забираються. Це один випадок. Наступний. Розслідування вбивств 19 лютого в Хмельницькому. Протягом 2,5 років військова прокуратура розслідувала, тому що підозрювалися співробітники СБУ. За результатами розслідування прийшли до висновків, що "майданівці" самі себе перестріляли. У зв'язку з цим наш департамент змушений забрати це провадження і почати з нуля розслідування через 2,5 роки, і витрачати на це час, ті ж самі штати, давати додаткових слідчих, яких у нас і так недостатньо", - розповів він.

Прокурор додав, що рапортів щодо дій Матіоса вже написано близько 20, реагування на них немає. На думку начальника Департаменту ГПУ, Анатолій Матіос своєю критикою намагається прикрити відсутність результатів у розслідуванні резонансних злочинів у військовій сфері.

Також, коментуючи критику Матіоса про результати у "справах Євромайдану", Горбатюк сказав: "Фактично Матіос звинуватив генпрокурора у брехні. Тому що в середу генпрокурор у Верховній Раді повідомляє, що в розслідуванні справ Майдану є досить вагомі результати, а вже в суботу Матіос заявляє, що, виявляється, провал. Думаю, Матіос каже неправду".

Говорячи про результати Департаменту, керівник відомства підкреслив, що всього на сьогодні у справах про злочини проти Євромайдану повідомлено про підозру понад 350 особам, стосовно 230 направлено до суду обвинувальні акти і є вже більше 35 вироків.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляв, що у справах із розслідування злочинів під час Євромайдану вже 147 обвинувальних актів було направлено до суду.