ua en ru

Маскування обличчя під час акцій передбачає штраф до 4,4 тис. грн, - МВС

Відповідальність за маскування обличчя під час масових акцій встановлена у вигляді штрафу від 2,5 до 4,25 тис.

За маски під час масових заходів відтепер передбачений штраф до 4,4 тис. грн, - МВС

Відповідно до закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян", що був прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2014 р. відповідальність за маскування обличчя під час масових акцій встановлена у вигляді штрафу від 2,5 до 4,25 тис. грн або адмінарешт до 15 діб. Про це повідомляє прес-служба МВС України.

"Цим законом було внесено зміни до ст. 185-1 КУпАП, яка доповнена 3 та 4 частинами. Відповідно до них громадянам, які прийшли на мирні зібрання чи інші масові заходи, забороняється маскувати своє обличчя. Тобто бути в касці, масці або ж шоломі. Окрім цього є заборона на пронесення на мирні зібрання будь-якої зброї, засобів відкритого вогню, піротехніки, спеціальних засобів самооборони, вибухових чи легкозаймистих речовин, а також предметів, що спеціально пристосовані або ж заздалегідь заготовлені для вчинення протиправних дій. Зокрема, забороняється приходити у форменому одязі, що копіює або схожий на формений одяг працівників силових структур.

За все це встановлюється відповідальність. Санкції цієї статті досить суттєві - штраф від 2,5 до 4,25 тис. грн або адмінарешт до 15 діб", - йдеться у повідомленні.

Закон вступає в силу вже з наступного дня після його опублікування. Відтак, правоохоронці мають всі законні підстави на застосування до особи, яка порушила вимоги цієї статті, відповідних адміністративних засобів примусу.

"Зокрема, особа доставляється до міліції та складаються адмінпротоколи, після чого направляються до суду", - пояснюють у МВС.

Про нові положення розповів "Якщо порівняти країни Європейського союзу, то, як приклад, в Німеччині така практика діє вже 25 років. У цій країні за маскування обличчя під час масових заходів передбачена кримінальна відповідальність, а саме - позбавлення волі на строк до 1 року. У Великобританії аналогічна практика діє майже 30 років. А у Франції для тих осіб, які приховують своє обличчя під час погромів передбачено 3 роки в'язниці і 45 тис. євро штрафу", - говорить начальник кафедри організації охорони громадського порядку Національної академії внутрішніх справ України Володимир Куліков.