ua en ru

Мартинюк заявив, що глобальні тренди у сфері АПК можуть сформувати конкурентні переваги для України

Мартинюк заявив, що глобальні тренди у сфері АПК можуть сформувати конкурентні переваги для України Фото: Максим Мартинюк (джерело фото - AgroPolit.com)

Перший заступник міністра АПК розповів про найбільш виражениі лобальні тренди у світовому АПК

Глобальні тренди у сфері агропромислового комплексу (АПК) можуть сформувати конкурентні переваги для України. Про це перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк написав у своєму блозі у виданні "Новое время" за підсумками конференції Світового банку з питань землі і бідності, яка відбулася у Вашингтоні - World Bank Conference on Land and Poverty 2017.

Зокрема, він зазначив, що тенденції, що відбуваються на світовому аграрному ринку, можуть ще більше підвищити привабливість українського сільського господарства для інвесторів, у тому числі – міжнародних. За його словами, серед найбільш виражених глобальних трендів в світовому АПК можна виділити посилення сервісної складової аграрного бізнесу, наростаючий дефіцит водних ресурсів, а також трансформацію існуючих моделей з орієнтацією на середньо- та довгострокові перспективи.

Він підкреслив, що через зміни клімату проблема дефіциту водних ресурсів буде посилюватися. Український АПК також підданий глобальній тенденції кліматичних змін (наприклад, зона ризикованого землеробства змістилася із степових районів півдня України далеко на північ), але, все ж, цей процес відбувається менш динамічно, зазначив Мартинюк.

Також, за його словами, потужний український АПК дає можливість для розвитку сервісного напрямку – бізнесів другого порядку, орієнтованих на надання послуг сільгоспвиробникам. Мартинюк вважає, що всупереч поширеному стереотипу, що іноземці тільки і чекають відкриття ринку землі, щоб скупити українські чорноземи дочиста, для великого транснаціонального бізнесу інвестиції безпосередньо в агровиробництво та земельні ресурси – вже пройдений етап.

"Я зустрічався з представниками найбільших американських корпорацій і можу констатувати, що Україну вони розглядають як можливість для інвестицій швидше в сервісну складову сільського господарства. Цей тренд на Заході вже широко розвинений, а у нас тільки зароджується, що робить цю нішу перспективною для досвідченого інвестора", - зазначив він.

Мартинюк упевнений, що для реалізації цих переваг на практиці, необхідно дотриматись двох умов: стабільний приріст показників сільського господарства і якісний бізнес-клімат. Крім того, навіть найбільш обережні кроки назустріч земельної реформи (без яких-небудь умов або заданої моделі) як фактору збільшення капіталізації в АПК, відкриють шлюз для припливу в галузь донорських коштів, міжнародних проектів і технологій, зазначив він.