ua en ru

Марш свободи в Білорусі: що відомо на даний момент

Марш свободи в Білорусі: що відомо на даний момент Фото: протести в Білорусі (tut.by)

Відбувся наймасштабніший в історії Білорусі марш свободи

В Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі марш свободи. Марш проходив і в інших містах і населених пунктах країни, більш докладно в матеріалі РБК-Україна.

Протестуючі вимагали відпустити всіх раніше затриманих, відставки Олександра Лукашенка і правосуддя над винними в катуваннях.

4:30 МВС Білорусі спростувало інформацію, про те, що в білоруських СІЗО залишаються близько 4 тисяч затриманих за участь в протестах.

4:01 В Росії в бік кордону з Білоруссю рухаються автомобілі, схожі на автозаки, без розпізнавальних знаків. За даними декількох очевидців і ЗМІ, до кордону в неділю могла направлятися техніка Росгвардіі.

3:24 Звукорежисерів Владислава Соколовського і Кирила Галанова, які включали пісню Цоя "Перемен" в Київському сквері в Мінську, випустили з ізолятора. Вони пробули там 10 діб.

2:31 В Бресті до протестувальників вийшов мер міста, а також глава місцевого Слідчого комітету та міський прокурор. Демонстранти освистали їх, скандуючи: "Вбивці!" і "Не пробачимо!".

1:24 Над входом в будівлю Київської міської державної адміністрації вивісили національний біло-червоно-білий прапор Білорусі. Зараз він використовується учасниками акцій протестів. Прапор повісили в знак підтримки демонстрантів після маршу свободи.

00:26 Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель висловив підтримку білорусам, які вийшли на марш свободи.

23:00 МВС Білорусі не підтверджує інформацію про нові затримання.

21:00 З'явилася інформація про перші затримання після акції в Мінську. Біля ГУМу силовики в цивільному схопили кілька людей і відвезли їх в невідомому напрямку.

Марш свободи в Білорусі: що відомо на даний момент

Фото: затриманих відвезли в білому мікроавтобусі (t.me/radiosvaboda)

20:30 Учасники протестів біля Будинку уряду починають розходитися. Також пройшов мітинг біля центрального СІЗО, де можуть утримувати політичних ув'язнених. Під час сьогоднішніх акцій затримань не було.

У Мінську вже поновився автомобільний рух по раніше перекритому проспекту Незалежності. Молоді люди ходять з пакетами і прибирають сміття і порожні пляшки, які залишилися після масових акцій.

19:30 Представники опозиції на мітингу озвучили політичні вимоги. Серед них - відставка Олександра Лукашенка та звільнення політв'язнів.

19:05 За оцінками ЗМІ, на акції в Мінську вийшли близько 200 тисяч осіб. Люди протестують на майдані Незалежності і біля будівлі КДБ.


19:00 "Белсат" повідомляє про масові протести в багатьох містах Білорусі. У Гродно на вулиці вийшли понад 40 тисяч осіб, в Пінську - близько 20 тисяч, в Могильові - близько 15 тисяч. Також багатотисячні протести пройшли в Бресті, Бобруйську, Гомелі та Вітебську.

Фото: протести в Білорусі (belsat.eu)

18:10 Учасники Маршу свободи дійшли до площі Незалежності, вони скандують: "Нас 97%", "Нам не платили", "Лукашенко в автозак".

Марш свободи в Білорусі: що відомо на даний момент

Фото: twitter.com/tutby

18:02 Протестувальники йдуть по проїжджій частині через проспект Незалежності, Немиги, вулиці Переможців і Леніна, Міського вала, Мельникайте, проспекту Машерова, вони направляються на площу Незалежності.

Марш свободи в Білорусі: що відомо на даний момент

17:55 Як повідомляє Nexta, в Білорусі оголошено загальнонаціональний страйк з 17 серпня, який продовжиться до виконання вимог протестуючих.

17:50 В Мінську біля Будинку уряду зібралися люди. Кричать: "Трибунал!", "Сашу в автозак".

16:37 Ситуація у Мінську

Марш свободи в Білорусі: що відомо на даний момент

Фото: telegram.org/tutby_official

15:10 Стела зараз! Близько 100 000 осіб вже на місці, повідомляє Nexta Live.

14:55 Як повідомляють місцеві ЗМІ, колона прихильників Олександра Лукашенка пройшла від Майдану Незалежності до Стели, де зібралося кілька тисяч прихильників Світлани Тіхановської.

Марш свободи в Білорусі: що відомо на даний момент

14:30 В центрі Мінська сьогодні відбувся провладний мітинг, перед учасниками якого виступив президент Олександр Лукашенко. За інформацією ЗМІ, людей на акцію в підтримку Лукашенка звозили в місто на автобусах.

В ході виступу, Лукашенко заявив, що вибори в Білорусі вже відбулися, оскільки не може бути більше 80% фальсифікацій.

Зазначимо, лідер об'єднаної опозиції Світлана Тіхановська закликала мерів міст стати організаторами протестів 15 і 16 серпня і зупинити криваву бійню, в яку влада перетворили мирні виступи громадян.

Результати виборів в Білорусі

У ЦВК країни повідомили, що на виборах президента Білорусі проголосували 5,8 млн виборців. За результатами виборів, Олександр Лукашенко набрав 80,1% (4 661 075 голосів), а Світлана Тіхановська - 10,1% (588 622 голоси).

Розмова Лукашенка і Путіна

Президенти двох країн 15 серпня обговорили ситуацію, яка складається всередині і навколо Білорусі. Також Путін і Лукашенко відзначили позитив з приводу повернення в РФ бойовиків "Вагнера", які були раніше затримані у Мінську.

Санкції проти Білорусі

Європейський Союз заявив про підготовку санкцій проти Білорусі. У відповідь прес-секретар МЗС Білорусі Анатолій Очей заявив, що Євросоюз однозначно є одним з пріоритетних напрямків у зовнішній політиці Білорусі. Країна налаштована на продовження, нехай і складного, але діалогу.

Лукашенко заявив про зовнішнє втручання через протести

Олександр Лукашенко заявив, що владу "не треба заколисувати мирними акціями і демонстраціями". Він заявляє про зовнішнє втручання і говорить, що йому не потрібно міжнародне посередництво.

Нагадаємо, Володимир Зеленський відреагував на видачу "вагнеровців" Росії і назвав таке рішення "м'яко кажучи, несправедливим".

Зазначимо, Білорусь передала Росії 32 раніше затриманих бойовиків "Вагнера.