ua en ru

Маріано Рахой обраний новим прем'єром Іспанії

Маріано Рахой обраний новим прем'єром Іспанії Фото: Маріано Рахой

Парламент Іспанії ухвалив Рахоя прем'єром

Конгрес депутатів іспанського парламенту (нижня палата) у другому турі голосування затвердив лідера Народної партії (НП) Маріано Рахоя прем'єр-міністром країни. Про це повідомляє AFP.

Як зазначається, за Рахоя проголосували 170 депутатів, 68 депутатів утрималися, ще 111 проголосували проти. За законом, щоб кандидат був затверджений у другому турі, достатньо простої більшості.

Рахоя підтримали представники очолюваної ним Народної партії, центристської партії "Громадяни", одна представниця Канарської коаліції. Більшість соціалістів утрималися. Проти проголосували частина соціалістів, представники партії Podemos, "Об'єднаних лівих", а також націоналістичних партій Валенсії, Країни басків і Каталонії, а також представник "Нових Канар".

Крім того, в Мадриді в даний час проходить акція протесту "Оточи конгрес". Противники збереження при владі уряду Рахоя пройшли маршем по центру іспанської столиці під гаслом "Перед ударом мафії, демократія". Свою акцію вони завершили на площі Пуерта-дель-Соль.

Парламент повинен був встигнути затвердити главу уряду до 31 жовтня, аби не допустити чергових дострокових виборів, втретє за рік.

Нагадаємо, раніше Маріано Рахой погодився на прохання короля Філіпа VI виставити свою кандидатуру на пост прем'єра.