ua en ru

Малоймовірно, що розробка родовищ нетрадиційного природного газу зробить Німеччину незалежною від імпортних енергоносіїв, - експерт

Малоймовірно, що розробка родовищ нетрадиційного природного газу зробить Німеччину незалежною від зарубіжного імпорту цього енергоносія, вважає глава ExxonMobil Central Europe Гернот Калькоффен, передає РБК з посиланням на Handelsblatt.

«На сьогодні самостійно Німеччина здатна задовольнити свої потреби приблизно на 20%. Збільшення цього показника залежить від реального потенціалу нових родовищ. Думаю, що досягти можна буде цифри 25-30%. До речі, дуже великі родовища прогнозуються і в інших регіонах Європи», - зазначив він.

Також, на думку Г.Калькоффена, зростання видобутку газу в Німеччині не може істотно впливати на ціну енергоносія, оскільки ціна газу формується на міжнародному ринку. «Однак власні джерела, природно, є певним гальмом для зростання його вартості на світовому ринку. Сумарні запаси сланцевого газу і газу у вугільних пластах в землі Північний Рейн - Вестфалія попередньо оцінюються в 2100 млрд куб. м. Таким чином, Німеччина претендує на друге місце в Європі після Нідерландів, які володіють так званим нетрадиційним родовищем природного газу обсягом 2850 млрд куб. м.», - вважає він.