ua en ru

Македонія змінить свою назву для врегулювання суперечки з Грецією

Македонія змінить свою назву для врегулювання суперечки з Грецією Фото: Зоран Заев (nato.int)

Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що вони готові додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб швидше вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу в Європейський союз і НАТО. Про це повідомляє Reuters з посиланням на слова прем'єра.

"Я хотів би, щоб переговори (з Грецією, - ред.) досягли успіху.. ми готові до географічного уточнення в назві", - сказав він.

Наголошується, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Заєв обіцяв швидше врегулювати спір, додавши, що аеропорт, який зараз названий на честь Олександра Македонського, буде перейменовано в "Міжнародний аеропорт Скоп'є", а шосе отримає назву "Дружба".

"Сьогоднішнім рішенням ми підтверджуємо наш крок на шляху до побудови дружби і довіри з Грецією", - підсумував Заєв.

Нагадаємо, на початку лютого в столиці Греції Афінах близько 1,5 млн осіб зібралися на акції протесту проти використання назви "Македонія" сусідньою країною. Як відомо, це вже другий такий масовий протест, який відбувається в Греції. 21 січня в Салоніках десятки тисяч людей виступили проти використання слова "Македонія" в назві колишньої Югославської республіки.