ua en ru

Магера: У ЦВК ще немає інформації про внесення грошових застав для участі в парламентських виборах

У Центральній виборчій комісії (ЦВК) поки немає інформації про внесення грошових застав від мажоритарних депутатів і політичних партій, які братимуть участь у парламентських виборах. Про це на брифінгу заявив перший заступник глави ЦВК Андрій Магера, передає кореспондент РБК-Україна.

"Поки таких даних немає, і, наскільки я розумію, грошова застава (кандидати) будуть вносити тільки з понеділка, не раніше, в силу багатьох об'єктивних факторів", - зазначив Магера.

На питання про те, якою є сума обов'язкового застави, Магера повідомив, що для мажоритарних округів - це 13 тис. 224 грн, а для політичних партій - близько 2 млн грн.

У той же час Магера відзначив, що грошова застава, на його думку, не є найбільш стримуючим фактором для "випадкових осіб", які не мають серйозних намірів балотуватися в народні депутати: "Найбільш ефективно - збирати підписи, але не виборців, а осіб, які мають представницький мандат, зокрема - депутатів місцевих рад ... Але законодавець визначився щодо грошової застави, і на сьогоднішній день грошова застава є невід'ємним атрибутом серед документів, які повинні подаватися в ЦВК ".

Раніше повідомлялося, що, на думку Магери, 30 липня свої документи на реєстрацію кандидатами будуть подавати окремі громадяни самовисуванці по мажоритарних округах, однак основний масив кандидатів подасть свої документи кількома днями пізніше.