ua en ru

Магера: Засуджені особи мають право балотуватися на пост Президента України, оскільки Конституція цього не забороняє

Засуджені особи мають право балотуватися на пост Президента України, оскільки Конституція України цього не забороняє. Про це в ефірі радіо "Ера" заявив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера.

У той же час, кажучи про вибори народних депутатів України, він зазначив, що в Конституції чітко визначено, що не може балотуватися громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Торкаючись питання з призначенням виборів в проблемних округах, Магера зазначив, що Верховна Рада має прийняти окремий закон одноразового використання, в якому повинна бути прописна підставу для проведення таких виборів, перелік і номери округів, а також дата виборів, щоб потім не виникали сумніви щодо їх легітимності.

Крім того, Магера зазначив, що проводити повторні вибори в п'яти проблемних округах краще не в період відпусток. За його словами, це б дало можливість взяти участь у виборах і висловити свою політичну волю більшій кількості виборців. Як зазначив Магера, це більш доцільно в питанні організації роботи виборчих комісій.