ua en ru

МАГАТЕ: Корпус реакторів на японських АЕС не пошкоджений, що знижує рівень радіоактивної загрози

Зважаючи на руйнівний землетрус і наступне за ним цунамі, який завдав непоправної шкоди інфраструктурі північно-східних районів Японії, пошкоджені катастрофою АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" знаходяться в аварійному стані. Однак, незважаючи на це, корпус ядерних реакторів на даних АЕС поки не пошкоджений, що знижує рівень радіоактивної загрози, вважає глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкіо Амано. За його словами, японська влада робить все можливе, щоб стабілізувати ситуацію на АЕС і забезпечити безпеку прилеглих районів, передає РБК з посиланням на Reuters.
Тим часом французька організація ASN, що займається безпекою на ядерних об'єктах, повідомила, що інцидент на японських АЕС може підпадати під 5 або 6 рівень складності, ґрунтуючись на класифікаційної шкалою від 1 до 7.
Відзначимо, що ситуація на АЕС "Фукусіма-Дайічі" ("Фукусіма-1") залишається тривожною. Рівень води, що охолоджує реактори АЕС, знову опустився нижче рівня паливних стрижнів. За сьогоднішній день це відбувається вже вдруге, на тлі чого заяви про можливий перегрів звучать з новою силою.
Тим часом оператор АЕС Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) робить всі зусилля, щоб запобігти подібному розвитку подій. Зокрема, TEPCO знов зробила спробу залити реактор морською водою, що, як відзначають експерти, також небезпечно, оскільки може призвести до підвищення тиску в реакторі і вибуху.
Раніше сьогодні влада Японії визнали, що існує висока ймовірність розплавлення паливних стрижнів на всіх 3 реакторах АЕС "Фукусіма-1", виключивши при цьому повторення сценарію "чорнобильської катастрофи".
Нагадаємо, в Японії 11 березня 2011 сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого склала 9,0 (за даними Японського метеорологічного управління).Землетруси призвели до вибухів на першому і третьому енергоблоках АЕС "Фукусіма-1" і витоку радіації на підприємстві. В межах 30 км від АЕС була оголошена евакуація. Надзвичайна ситуація була оголошена і на сусідній АЕС "Фукусіма-2", де також вийшла з ладу система аварійного охолодження.