ua en ru

У Мадриді змінюють назви вулиць часів диктатури Франко

У Мадриді змінюють назви вулиць часів диктатури Франко Фото: у Мадриді хочуть змінити назви деяких вулиць

Факт перейменування і критерії відбору деяких нових назв викликали гостру полеміку серед мадридців

Мерія іспанської столиці Мадрида ухвалила на початку травня 2017 року рішення про перейменування 52 міських вулиць, названих свого часу на честь діячів режиму генерала Франциско Франко. Про це повідомляє DW.

Як зазначає видання, ідею перейменування ліві сили - партія "Подемос", комуністи і соціалісти - висунули ще 10 років тому, перебуваючи в опозиції, а прийшовши до влади в Мадриді в 2015 році, вирішили її втілити.

Консерватори з Народної партії, які правили до цього в місті, були проти перейменування, побоюючись протестів частини мешканців столиці.

У нинішній мерії планують замінити імена франкістів, в основному військових, на назви на честь більш гідних людей, список яких вже складено.

Однак сам факт перейменування і критерії відбору деяких нових назв викликали гостру полеміку серед мадридців - ініціаторів перейменувань звинувачують у бажанні переписати історію у світлі лівої ідеології або ж присвоїти вулицям імена сумнівних особистостей.

Нагадаємо, спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що в рамках декомунізації було перейменовано майже 1000 населених пунктів.