ua en ru

М.Охендовський: Проведення третього туру виборів Президента України неможливе.

Член Центральної виборчої комісії (ЦВК) Михайло Охендовський абсолютно виключає можливість проведення третього туру президентських виборів в Україні. Про це він заявив на брифінгу в ЦВК, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, проведення третього туру виборів неможливе, оскільки на сьогодні не існує кандидатів у Президенти, а також нормативних актів, які б передбачали таку процедуру.
Коментуючи позовну заяву лідера БЮТ Юлії Тимошенко, що надійшла до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), М.Охендовський зазначив, що "до ЦВК надійшла копія позивної заяви Ю.Тимошенко... із 39 сторінок заяви дій ЦВК стосуються лише 2 абзаци, а все інше - це "юридичний спам", який свого часу вже надходив до ЦВК".
Також він повідомив, що позовна заява Ю.Тимошенко містить 5 вимог до ВАСУ, зокрема:
1) визнати протиправними дії ЦВК по встановленню результатів виборів Президента України;
2) визнати бездіяльність ЦВК по встановленню волевиявлення громадян України;
3) визнати недійсним протокол ЦВК, прийнятий на засіданні 14 лютого ц.р.;
4) зобов'язати ЦВК ухвалити рішення про повторне голосування другого туру виборів Президента України;
5) зобов'язати ЦВК провести повторне голосування другого туру виборів Президента України.
М.Охендовський назвав ці позивні вимоги безпідставними. Зокрема він зазначив, що результат виборів встановлюється не ЦВК, а підсумками голосування на всіх виборчих дільницях та у всіх виборчих округах, і додав, що достовірність жодного із 33673 протоколів ДВК та жодного з 225 протоколів ОВК не може піддаватися сумніву.
Також він додав, що неможливо призначити ще одне повторне голосування по аналогії з 2004 роком "оскільки тоді була інша правова ситуація, а на сьогодні не існує кандидатів у Президенти, виборчий процес завершено і ми маємо виборця Юлію Тимошенко і новообраного Президента Віктора Януковича".
Також він додав, що в 2004 р., коли Верховний суд України (ВСУ) призначив так званий "третій тур" виборів, Віктор Ющенко та Віктор Янукович мали статус кандидатів у Президенти України, а рішення ЦВК про оголошення В.Януковича Президентом не вступило в силу, оскільки не було опубліковане в офіційних виданнях.
Сьогодні закон не вимагає такого оприлюднення.
Також М.Охендовський додав, що на його думку, ухвала ВАСУ про призупинення рішення ЦВК про оголошення результатів виборів Президента "є дивною", оскільки ЦВК не ухвалювала рішення про результат виборів, натомість ЦВК склала відповідний протокол.