ua en ru

М.Добкін: Держава компенсуватиме сільгоспвиробникам процентну ставку за кредитами.

На державному рівні опрацьовується остаточний варіант пропозицій компенсації відсоткової ставки сільгосппідприємствам за взяті кредити. Про це сьогодні під час наради в Харківській обласній державній адміністрації (ОДА) повідомив голова облдержадміністрації Михайло Добкін, передає прес-служба ОДА.
"Є інформація, що відсоток, який виплачуватимуть господарства, не буде перевищувати 5%. Решту візьме на себе держава. Це будуть реальні вливання в аграрний сектор нашої держави. Вже надійшли 390 тис. грн компенсації. А всього на ці цілі в бюджеті країни буде заплановано 1 млрд 200 млн грн", - сказав М.Добкін.
Він зазначив, що "бездумних" перерахувань сільському господарству не буде, докорінно змінюється ставлення держави до цього сектора. "Ефективність роботи сільгоспвиробника буде оцінюватися за трьома критеріями: 1) інвестиції, залучені у виробництво; 2) якість продукції, що випускається; 3) ринки збуту", - зазначив губернатор.
"І буде реальна допомога - компенсація процентної ставки. З одного боку фінансовий тягар держава частково бере на себе, а з іншого боку кредит залишається на підприємстві, і ніхто не буде діяти навмання. Адже кредит треба буде віддавати, от підприємства і будуть боротися і за якість та за ринки збуту", - підкреслив М.Добкін.
Як раніше відзначав заступник Харківської ОДА Віталій Алексейчук, на державному рівні повинен бути зафіксований і розмір самої процентної ставки, наприклад, 25%. Щоб банки, чекаючи на компенсації з боку держави, не почали її змінювати в бік збільшення.

"Сільське господарство - це сезонне виробництво, тому йому без кредитування не вижити. Весь світ живе за рахунок кредитів ", - зазначив В.Алексейчук.