ua en ru

М.Ставнийчук: Схвалений ВР законопроект про громадські організації відповідає зобов'язанням України перед РЄ та ЄС

Законопроект про громадські організації (N 7262-1), схвалений Верховною Радою України в першому читанні, є результатом спільної роботи майже всіх фракцій парламенту. Про це заявила радник Президента України , керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук, передає прес-служба Президента.
"Новий порядок денний реформ, які зараз реалізуються в державі, вимагають ефективної законодавчої бази функціонування громадянського суспільства. В Україні є певні основи функціонування неприбуткових організацій, реалізується цілий комплекс заходів, спрямованих на залучення громадян до процесу вироблення, прийняття і контролю за виконанням державних рішень. Проте, громадські організації досі живуть за правилами, виписаними ще у далекому 1992 р. Значна частина положень чинного закону явно застаріла чи суперечить зобов'язанням України перед Радою Європи та ЄС", - сказала М.Ставнійчук.
За словами радника Президента, процедури публічних консультацій практично не використовуються, державна фінансова підтримка громадських організацій є малоефективною, а наявне державне регулювання не створює необхідних стимулів для громадян та бізнесу фінансово підтримувати громадські соціальні та благодійні проекти. М.Ставнійчук підкреслила, що "держава має надавати можливості для реалізації цих громадських інтересів - це її відповідальність. І в цьому полягає європейський вибір України."
Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 17 травня, в ході ранкового засідання, ухвалила в першому читанні законопроект про громадські організації, ініційований фракціями ПР, БЮТБ, НУ-НС. Даний документ за № 7262-1 від 01.11.2010 р. підтримали 251 народних депутатів.