ua en ru

М.Абрахамс: Перші поставки руди з Єристівського кар'єра плануються в 2013 р

Перші поставки руди з Єристівського кар'єра плануються в 2013 р. В даний час знято 10 млн куб. м розкривної породи. Щоб дістатися до першої руди, треба зняти ще 35 млн куб. м. Про це повідомив голова ради директорів Ferrexpo Майкл Абрахамс, передає видання "Комерсант-Україна".

При цьому М.Абрахамс зазначив, що 65% продукції йде на традиційні ринки збуту - ринки Західної Європи, 7% - на так званий натуральний ринок - до Туреччини, 28% - на зростаючі ринки - в Китай, Японію, Індію.

Щодо малого об'єму поставок на внутрішній ринок М.Абрахамс зазначив: "Ми завжди розглядаємо можливість таких постачань, але український ринок нестабільний. Крім того, ми намагаємося відвантажувати продукцію на ринки, де працюють виробники високоякісної сталі, яким необхідно високоякісну сировину. У 2011 р. ми очікуємо досить скромного збільшення виробництва - від 3% до 5%, не більше. Ми обмежені в обсягах власного видобутку залізної руди, не вистачає вільних доступних обсягів залізорудного концентрату і на ринку".

За словами М.Абрахамс, станом на III квартал 2010 р. витрати на виробництво тонни продукції збільшилися на 15% в порівнянні з 2009 р. При цьому найбільшу частку в структурі витрат займають залізничні тарифи, а вони продовжують рости.

Щодо створення потужностей з виробництва концентрату і окатишів, М.Абрахамс повідомив: "Так, але ці потужності будуть побудовані пізніше. Перша залізна руда в обсязі 5-6 млн т, яка надійде з кар'єру, буде направлятися на Полтавський ГЗК. Там існує запас виробничих потужностей, що дозволяє переробляти такий об'єм. Це нам дасть на виході близько 2 млн т окатишів. Загальна потужність Єристівського кар'єра складе 27 млн т, тому нам знадобляться додаткові потужності. Вони будуть розміщені між Єристівський кар'єром і Полтавським ГЗК, зараз ми визначаємо ділянку".

Нагадаємо, компанія Ferrexpo займається розробкою природних ресурсів і має активи в Україні. Штаб-квартира розташована у Швейцарії. ХК Ferrexpo Plc об'єднує швейцарську групу Ferrexpo AG і що входять до її складу дочірні компанії. Основний актив Ferrexpo - найбільший в Україні виробник і експортер залізорудних окатишів ВАТ Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Пріоритетним напрямком діяльності фірми є виробництво і експорт залізорудних окатишів. В даний час обсяг виробництва становить близько 9 млн т на рік; приблизно 90% виробленого сировини експортується.