ua en ru

Ляшко виступить проти вступу в Радикальну партію частини позафракційних депутатів, - експерт

Нова депутатська група "За мир і стабільність" поки не проявила себе гучними політичними заявами, тому ще рано говорити про те, чи дійсно її створення пов'язане з прізвищем однієї з помітних фігур колишньої влади, і про її подальше позиціонування. Про це повідомив політолог Володимир Фесенко.

Коментуючи вихід 6 депутатів з фракції КПУ, то, за словами експерта, "після минулого тижня її точно можна вважати "кульгавою качкою", - фракція і партія знаходяться на межі заборони, а Мін'юст займається вивченням відповідного доручення".

Політолог переконаний, що в зв'язку з перспективою позачергових парламентських виборів можна очікувати подальших міграцій серед, в першу чергу, позафракційних депутатів, яких залишилося близько 70 осіб.

Фесенко зазначив, що позафракційні депутати поряд з представниками фракцій зараз делегують своїх представників на засідання Погоджувальної ради, інколи об'єднуються у неформальні групи за інтересами.

"Серед центрів тяжіння і найбільш помітних депутатів з позафракційних - Олег Ляшко, - відзначають експерти, - він навіть вчора дискутував у парламенті з Президентом Порошенко від імені позафракційних".

За словами експертів, виходячи з високих рейтингів Олега Ляшка і його Радикальної партії, певна частина депутатів мала б бажання вступити в її фракцію (якщо б вона була створена, - Ред.) вже зараз, проте від цього відмовляється сам Ляшко, оскільки не хоче проводити в наступний парламент нікого з діючих депутатів.

Як повідомляв сам Ляшко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, 1 червня він встановив особистий рекорд: три прийнятих закони його авторства за один день, у тому числі два закони про звільнення від сплати всіх податків і ввізного мита бронежилетів і касок для бійців АТО.

Серед інших впливових позафракційних депутатів політолог виділив недавніх кандидатів на посаду Президента - А. Гриценко і С. Тігіпко, а також перспективних лідерів нових партій Ю. Мірошниченко та Н. Рудьковського, які в разі зростання рейтингів можуть стати центрами тяжіння для інших депутатів. "Чим ближче до виборів, тим частіше він буде оголошувати про перехід депутатів між фракціями, і дарма в новому проекті Конституції цю практику хочуть дозволити офіційно - закріпити вільний мандат", - прогнозує Фесенко.