ua en ru

Львівська міськрада вирішила заборонити з 2012 р. торгівлю алкогольними напоями в МАФ

Львівська міська рада 15 грудня ухвалила рішення заборонити з 1 січня 2012 року торгівля алкогольними та слабоалкогольними напоями, у тому числі пивом, у малих архітектурних формах. Депутати також вирішили видавати ліцензії на торгівлю спиртним тільки на сесіях міськради і доручили виконкому обмежити торгівлю спиртним на масових заходах і в магазинах, де продаються товари для дітей, пише "Комерсант-Україна".
Заборонити продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв у малих архітектурних формах (МАФ) запропонував мер Львова Андрій Садовий. "Саме в кіосках у будь-який час доби діти можуть придбати алкоголь. Дуже часто це - сурогат, підробка низької якості, через що в реанімацію з алкогольним отруєнням потрапляють діти до 12 років", - мотивував свою пропозицію Садовий. Його ініціативу депутати обговорювали більше чотирьох годин, у той час як під вікнами міськради близько 500 власників МАФ протестували проти можливої ​​заборони продажу спиртного. Торговці спорудили шибеницю і повісили людини з табличкою "підприємець".
За початковий проект рішення, запропонований мером, проголосувало всього лише 18 депутатів при необхідних 46 (всього в міськраді 85 депутатів). Після цього фракція ВО "Свобода" внесла з голосу свої поправки, і, незважаючи на протести підприємців, 62 депутати з 78 присутніх проголосували за заборону продажу в кіосках алкогольних і слабоалкогольних напоїв, у тому числі і пива.
Це рішення обурило підприємців. Власник двох кіосків Олексій Заславський розповів виданню, що з забороною на продаж пива він понесе збитки до 3 тис. грн на місяць з однієї точки. "Однак кіоск не закрию, оскільки прибуток ще приносять сигарети - це 60% прибутку, а алкоголь - тільки 40%", - пояснив Заславський, додавши, що підприємці обов'язково оскаржать це рішення в суді.
Заборонивши торгівлю алкоголем у кіосках, депутати також вирішили, що дозволи на торгівлю спиртним тепер видаватиме не департамент економіки, а сесія міськради. Деякі депутати не погодилися з цим додатком. Депутат від фракції Партії регіонів у міськраді Ігор Гладиш заявив виданню, що введення такого порядку "просто дасть депутатам ще один спосіб заробити".
Цим же рішенням встановлено і новий час продажу алкоголю - з 12:00 до 20:00. Крім того, депутати рекомендували меру Львова обмежити торгівлю алкоголем під час фестивалів, масових заходів, посту і релігійних свят. У бесіді з виданням депутат Львівської міськради Юрій Михальчишин (фракція ВО "Свобода") уточнив, що "напередодні поста або релігійних свят міськрада повинна скоротити час продажу алкоголю, наприклад, з 12:00 до 18:00". "Що стосується фестивалів, то, звичайно, фестиваль пива буде з пивом, але в обмеженій кількості. А ось фестиваль джазу цілком може пройти і без алкоголю", - переконаний Михальчишин.
Ще одним неоднозначним пунктом вчорашнього рішення стало доручення департаменту економіки міськради розробити обмеження на продаж алкоголю в магазинах, де є товари дитячого асортименту (одяг, іграшки, дитяче харчування). Така пропозиція викликала здивування у генерального директора холдингу "Пакко" (мережа "Вопак") Олега Мерченко. "Якщо не можна буде продавати в одному магазині алкоголь і дитячі речі, то ми відмовимося від продажу дитячих речей. А ось в супермаркетах будемо як і раніше продавати різний асортимент, в тому числі і алкоголь: адже товар розділений по зонах", - пояснив свою позицію Мерченко.