ua en ru

Луценко на наступному тижні внесе до Ради законопроект про проступки

Луценко на наступному тижні внесе до Ради законопроект про проступки Фото: Юрій Луценко

Через військові дії на сході України погіршується криміногенна ситуація в Україні

Генеральний прокурор України Юрій Луценко внесе до Верховної Ради України законопроект про проступки. Про це Луценко повідомив під час засідання комітету з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в середу, 21 вересня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я готовий на наступному тижні внести кілька законопроектів, в тому числі і закон про проступки",- сказав Луценко.

Він також підкреслили, що через військові дії на сході України проступки стають більш агресивними.

"Війна криміналізувала Україну...ці злочини стають більш агресивними. Перший фактор саме цей. Другий фактор це рутинна робота органів прокуратури, яка забирає багато часу", - додав він.

Відзначимо, раныше в Раду було внесено аналогычний законопроект №2897 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження кримінальних проступків".

Законопроект передбачає структурне реформування кримінальної системи і приведення її у відповідність до міжнародних стандартів, узгодження з практикою Європейського суду з прав людини.

Для реалізації вказаної мети законопроектом вводиться інститут кримінальних проступків; розмежовуються кримінальні правопорушення в залежності від ступеня тяжкості, а також від правових наслідків їх вчинення та форми вини; обмежується сфера застосування покарань, пов'язаних з позбавленням волі (декриміналізація злочинів) посилюється захист прав та інтересів потерпілих тощо.

Зокрема, у Кримінальному кодексі України (КК) вводиться поняття "кримінальні правопорушення", яке охоплює всі кримінально-карані діяння (суспільно небезпечні діяння), які поділяються на категорії злочинів і кримінальних проступків.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада України (ВРУ) упорядкувала процедури застосування заохочень і стягнень до засуджених під час відбуття ними покарання.