ua en ru

Луценко закликав депутатів вдосконалити антикорупційне законодавство

Луценко закликав депутатів вдосконалити антикорупційне законодавство Фото: Юрій Луценко (РБК-Україна)

За словами генпрокурора, за статтею 366-1 немає ні одного засудженого

Народні депутати Верховної ради мають врегулювати законодавство, яке встановлює кримінальну відповідальність за декларування посадовцями недостовірної інформації. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко під час засідання комітету ВРУ з питань регламенту та організації роботи Верховної ради, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, статтю 366-1 Кримінального кодексу про відповідальність через внесення у декларації неправдивих даних називають "мертвою статтею".

"Насправді потрібно повернутись до питання незаконного збагачення і подумати. Очевидно, що по цій статті немає ні одного засудженого. Це так звана "мертва стаття". Давайте тоді подумаємо, як її врегулювати так, щоб люди відповідали за реальні корупційні діяння?", - звернувся Луценко до народних депутатів.

Генпрокурор закликав депутатів розглянути це питання на політичних фракціях чи скористатись індивідуальним правом депутата на внесення змін до законів.

"Я за прозорість, але вважаю не ефективними методи покарання за порушення цієї статті. З моєї точки зору, інститут декларацій зараз забирає в держави мільйони і мільярди "людино-годин" і не дає взамін нічого. Мій прихід прошу розглядати як пропозицію повернутись до цього закону, щоб він став ефективним", - додав він.

Луценко наголосив, що вдосконалення закону зможе запобігти від звинувачень правоохоронних органів у політичному переслідуванні чиновників.

"Дайте нормальний механізм, щоб потім ніхто не звинувачував мене у політичному переслідуванні через недосконалий механізм 366-1 статті ККУ", - додав він.

Нагадаємо, сьогодні, 3 жовтня, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження щодо першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочко. Провадження зареєстрували на підставі звинувачень за отримання хабара.