ua en ru

Луценко: поправки до КПК паралізували правоохоронну систему

Луценко: поправки до КПК паралізували правоохоронну систему Фото: Юрій Луценко (прес-служба Юрія Луценка)

Луценко заявив про тримісячні черги на подання клопотання до Печерського райсуду

Поправки до Кримінального процесуального кодексу України паралізували правоохоронну систему. Про це у Facebook написав генпрокурор України Юрій Луценко.

"Як я і попереджав ВР - непродумані поправки до КПК паралізували правоохоронну систему", - зазначив Луценко.

Крім того, генпрокурор опублікував фотографію, на якій зображено запис у чергу на право подати клопотання до Печерського районного суду Києва, "які можливо будуть розглянуті 25 червня".

"Обшуки у справах по вбивству, арешти майна у справах про розкрадання, експертизи у справах про згвалтування - все в трьохмісячній черзі", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Луценко заявляв про намір просити президента України Петра Порошенка ветувати закон про внесення змін у Кримінальний процесуальний кодекс України.

Крім того, Луценко заявляв, що скасування перевірок у реєстрації заяви про злочин є передчасним.

"Будь-яка заява реєструється в Єдиний реєстр досудових розслідувань без перевірки. Зараз там утримуються 800 тис. заяв. Кожен рік вони будуть збільшуватися. Більшість з них лежать без руху, а це не додає якості розслідуванню", - заявляв Луценко.

Зазначимо, депутати Верховної ради (ВР) під час вечірнього засідання у четвер, 15 березня, відхилили законопроект №7547, котрим мали бути скасовані поправки до Кримінально-процесуального кодексу ("поправки Лозового") задля усунення недоліків у законодавстві після прийняття судової реформи.

Так звані "поправки Лозового" вступили в силу 15 березня. Згідно з цими поправками, без дозволу судді не можна буде поховати людину навіть у тому випадку, якщо людина померла вдома. Слідчим заборонять призначати експертизу, але зобов'яжуть звертатися за дозволом на проведення експертизи в суд. Час, відведений на отримання такого дозволу - 72 години.