ua en ru

Лутковська заявила про порушення прав людини під час знесення наметів під Радою

Лутковська заявила про порушення прав людини під час знесення наметів під Радою Фото: демонтаж наметів біля ВР (facebook.com/artem.shevchenko.9)

Порушено права на мирні зібрання та свободу слова

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що під час знесення працівниками поліції наметового містечка біля будівлі парламенту зафіксовано низку порушень прав людини. Про це йдеться у відповідному зверненні, оприлюдненому на сайті омбудсмена.

"Інформація, отримана в результаті моніторингу уповноваженого з прав людини та з відкритих джерел, свідчить про наявність обґрунтованих підстав стверджувати, що в діях правоохоронців вбачається низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, зазначається, що порушено право на мирне зібрання. Також омбудсмен заявляє про порушення свободи слова, оскільки щонайменше троє журналістів заявили про перешкоджання їхній діяльності та отримання тілесних ушкоджень з боку правоохоронців.

Також, згідно зі зверненням, було порушено право не бути підданим нелюдському поводженню а також поводженню, що принижує людську гідність. Зокрема, щонайменше 19 осіб отримали серйозні травми голови, опинились у лікарні з черепно-мозковими травмами).

"Відбулось грубе порушення закону України "Про Національну поліцію", яким поліцейському заборонено наносити удари по голові, шиї, ключичній ділянці, статевих органах, попереку (куприку) і в живіт", - вказано у зверненні.

Також омбудсмен заявила, що "є підстави сумніватись у проведенні об’єктивного розслідування вказаних подій" у зв'язку із цинічними висловлюваннями "окремих посадових осіб, які публічно висміюють порушення прав людини".

Омбудсмен закликала генерального прокурора України забезпечити швидке та ефективне розслідування подій 3 березня 2018 року. Також Лутковська звернулась до парламенту та уряду удосконалити законодавства щодо ідентифікації поліцейських та ухвалити нормативно-правові акти щодо дій правоохоронців під час масових заходів.

Нагадаємо, правоохоронці вранці 3 березня 2018 року знесли наметове містечко активістів біля будівлі Верховної ради в Києві. Під час подій поліція затримала 111 осіб, 15 з них мали посвідчення учасника бойових дій (УБД). Внаслідок подій постраждали семеро поліцейських.

Згодом прокуратура міста Києва повідомила, що зареєструвала кримінальне провадження щодо можливого перевищення службових повноважень поліцейськими під час подій біля Верховної ради України 3 березня 2018 року.