ua en ru

Лукашенко чекає різкого падіння долара до білоруського рубля після скасування додаткової біржової сесії

Президент Білорусії Олександр Лукашенко чекає різкого падіння курсу долара по відношенню до білоруського рубля після скасування додаткової біржової сесії. Таку заяву голова держави зробив на нараді з питань вилучення і надання земельних ділянок із сільськогосподарських земель.
"Майте на увазі, що курс долара такий не буде. Зараз зведемо обидві сесії в одну буквально днями, і курс долара цей звалиться. Якщо вже відверто говорити, ми високий курс долара і підтримували, не втручаючись, десь акуратно діючи", - пояснив Лукашенко.
За словами білоруського Президента, він бачить, "хто робить заявки на ці долари, на іноземну валюту". "Це в основному так звані індивідуальні підприємці і ті, хто ввозить імпорт некритичного порядку. Так чому їм долар дешевий продавати? Але головне, це те, що підприємства зараз не продають валюту, вони чекають єдиного курсу, який він складеться. І як тільки виллється на ринок ця вся готівка, доларова і євро, яку ми віддаємо зараз на закупівлю газу і так далі, то пропозиції по долару будуть дуже високі", - висловив думку Лукашенко, додавши, що не треба пристосовуватися до курсу, що склався сьогодні в 8-9 тис. біл. руб. за 1 дол.
Нагадаємо, що напередодні Нацбанк Білорусії підтвердив, що відповідно до плану по виходу на єдиний рівноважний курс білоруського рубля на всіх сегментах валютного ринку з 20 жовтня 2011 р. у ВАТ "Білоруська валютно-фондова біржа" починає функціонувати єдина торговельна сесія. На ній буде здійснюватися купівля та продаж іноземної валюти суб'єктами валютних операцій, у тому числі обов'язковий продаж іноземної валюти (30% валютної виручки). При цьому встановлені пріоритетні напрямки купівлі іноземної валюти (для оплати виробів медичного призначення, природного газу та електроенергії) скасовуються.
Курс купівлі і продажу іноземної валюти на єдиній торговельній сесії буде встановлюватися за результатами фіксингу, виходячи з попиту і пропозиції.