ua en ru

Волкер розповів, як захистити інтереси російськомовного населення Донбасу

Волкер розповів, як захистити інтереси російськомовного населення Донбасу Фото: Курт Волкер (U. S. Embassy Kyiv Ukraine)

Волкер готовий провести зустрічі з радником Путіна в будь-який час

Кращим захистом інтересів російськомовного населення Донбасу стане виведення російських військ з окупованої території України. Про це на брифінгу в Слов'янську заявив спеціальний представник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер, передає кореспондент РБК-Україна.

"Кращий захист російськомовного населення на Донбасі - це повне виведення російських військ", - сказав Волкер.

Він підкреслив, що ситуація на Донбасі викликана не цивільним або етнічним конфліктом, а є наслідком прямого вторгнення Росії.

"Тут немає конфлікту серед українців, ні етнічного та громадянського протистояння. Цей конфлікт - наслідок прямого вторгнення Росії на схід України. Росія безпосередньо керує збройними силами в регіоні, а також здійснює політичний контроль над окупованими територіями", - заявив Волкер.

Він також зазначив, що готовий проводити зустрічі по Донбасу з помічником президента Росії Владиславом Сурковим в будь-який час.

Волкер також привернув увагу до гуманітарних проблем на окупованих територіях і на лінії розмежування. За його словами, конфлікт суттєво впливає на екологічну ситуацію в регіоні. Зокрема, незважаючи на те, що багато промислові підприємства закриті, у них залишається великий потенціал для радіоактивного забруднення.

Крім того, Волкер зазначив погіршення ситуації з медициною в окупованих районах і на лінії розмежування, в тому числі заявив про розповсюдження небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз.

Нагадаємо, вчора, 15 травня, спецпредставник США по Україні Курт Волкер прибув на Донбас для ознайомлення з ситуацією в окупованих районах і на лінії розмежування.