ua en ru

ЛСОУ виступає за заміну страхуванням ліцензування деяких видів підприємницької діяльності.

Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) у ході засідання робочої групи в Міністерстві економіки під головуванням міністра Василя Цушка, представила російський досвід щодо скасування ліцензування деяких видів підприємницької діяльності на обов'язкове страхування цивільної відповідальності, повідомляє прес-служба ліги.
Учасники засідання підтримали пропозицію про заміну ліцензування обов'язковим страхуванням цивільної відповідальності, що передбачає заміну адміністративного бар'єру виходу на ринок встановлених вимог. Це наявність договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності, а також збереження інших існуючих форм державного контролю, встановлених законодавством і регулюючих конкретні види діяльності.
Досвід РФ передбачає заміну страхуванням ліцензування шести видів діяльності. Це перевезення внутрішнім водним транспортом вантажів, вантажно-розвантажувальна діяльність безпечних вантажів на внутрішньому водному транспорті, перевезення морським транспортом вантажів, вантажно-розвантажувальна діяльність безпечних вантажів на морському транспорті, а також надання послуг поштового зв'язку.
Істотним недоліком даного законопроекту є відсутність положень про введення одночасно зі скасуванням ліцензування механізмів саморегулювання. За словами президента ЛСОУ Н. Гудими, саморегулювання передбачає обов'язкове членство в саморегулювальної організації (СРО) юридичних осіб та приватних підприємців, які надають послуги у сфері перевезень. Крім того, даний механізм встановлює субсидуючу матеріальну відповідальність СРО за шкоду, заподіяну її членам. Скасування ліцензування та введення саморегулювання поряд з такими механізмами забезпечення матеріальної відповідальності суб'єктів підприємницької діяльності як обов'язкове страхування цивільної відповідальності дозволить істотно підвищити ефективність регулювання у відповідних сферах економічної діяльності. Метою саморегулювання є попередження самого факту збитків за рахунок постійного контролю за якістю послуг, що надаються членами СРО. Крім того, такий механізм передбачає створення компенсаційного фонду на випадок недостатніх коштів у члена саморегулівної організації для відшкодування заподіяної ним шкоди третім особам.