ua en ru

ЛСОУ: договори внутрішнього перестрахування, які не досягли суми кратній 150 тис. грн на момент реєстрації, не підлягають проходженню в Держфінпослуг

Ліга страхових організацій України заявляє, що якщо страховик отримав відмову Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг в реєстрації договору внутрішнього перестрахування з посиланням на п.2. порядку реєстрації, це означає, що він не підлягає реєстрації, оскільки з 1 січня 2011 р. не досяг необхідної суми, кратної 150 тис. грн. Таке роз'яснення надали співробітники комісії в ході робочого засідання 23 серпня в Держфінпослуг з обговорення проблемних питань реєстрації договорів перестрахування під головуванням заступника голови комісії Миколи Лутака, повідомляє прес-служба ліги.
Як зазначила президент ЛСОУ Наталія Гудима, крім того, представники Держфінпослуг зазначили, що при подачі заяви на реєстрацію факультативного договору перестраховки, що включає кілька видів страхування, в заявці страховик повинен перерахувати всі види, причому їх назва обов'язково повинна відповідати ліцензії.
"При обговоренні практики факультативних договорів перестрахування Держфінпослуг висловила застереження щодо включення до факультативного договору перестрахування декількох видів перестрахування", - зазначила Н. Гудима. Також вона додала, що при досягненні сум, кратних 150 тис. грн, реєстрації підлягає той же договір перестрахування, який вже був зареєстрований (зі змінами, які відбулися за цей час, або без них).
При подачі на реєстрацію договору перестрахування, який вже був раніше зареєстрований, у супровідному листі необхідно вказати номер і дату попередньої реєстрації.
Держфінпослуг вказала на те, що договори про співпрацю, не вважаються договорами перестрахування, та реєструватися не будуть.
У разі якщо кілька договорів з одним і тим же перестрахувальником-резидентом в сумі перевищують 150 тис. грн, вони підлягають реєстрації і при заповненні заяви необхідно вказувати перелік таких договорів перестрахування з позначкою, що вони в сумі перевищують 150 тис. грн.
ЛСОУ взяла на себе зобов'язання підготувати зміни до Порядку в частині збільшення терміну (зараз 15 днів) необхідного для подачі договору перестрахування з перестраховиком-нерезидентом на реєстрацію.