ua en ru

Лозовий просить митрополита Онуфрія заступитися за в'язнів Кремля

Лозовий просить митрополита Онуфрія заступитися за в'язнів Кремля Фото: Андрій Лозовий

Народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий просить митрополита Онуфрія заступитися за в'язнів Кремля. Про це йдеться у відкритому зверненні Лозового до Блаженнішого Онуфрія, митрополита Київського УПЦ (МП), опублікованому на його сторінці у Facebook.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО БЛАЖЕНІЙШОГО ОНУФРІЯ, митрополита Київського УПЦ (МП) В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа Всеч...

Опубліковано Андрієм Лозовим 19 листопад 2016 р.

"Всечеснийший Владико, дозвольте звернутися до Вас. Адже зараз, на історичному роздоріжжі, виключно Ви особисто можете довести, що Українська Православна Церква (така її юридична назва), є все-таки українською, а не філією РПЦ в Україні. Вся прогресивна православна громадськість підтримує звернення до Вас Святішого Патріарха УПЦ (КП) Філарета про те, щоб Ви заступилися за православних християн - українських патріотів, які зараз перебувають в ув'язненні Кремля з політичних мотивів - Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших", - йдеться у зверненні

За словами Лозового, ці люди не мають можливості здійснити простосердечну сповідь і Святе причастя - головні ритуали православного християнина - у зв'язку з тим, що "за надуманими звинуваченнями знаходяться в московсько-грозненських казематах, де їх катують".

"Свята Церква, безсумнівно, повинна бути відділена від держави. Але я прошу Вас, Всечесніший Владика, заступитися за православних людей, які замість вина і хліба Святого причастя приймають в свою плоть тюремну баланду виключно за те, що вважають Україну вільною Соборною державою, яка має право на самовизначення. Ці люди звертаються до Бога рідною українською мовою, дотримуючись словами Апостола Павла до коринтян: "Коли я молюся чужою мовою, то хоча дух мій молиться, але моє розуміння залишиться без плоду" (1 Кор. 14, 14-15). Невже Ви, Владика Онуфрій, будете заперечувати Апостолу Павлу - і це стане для Вас причиною змовчати для Вас тортури над православними людьми?", - йдеться у зверненні.

"За Вашої можливої реакції: 1. Якщо з Божою допомогою Ви підтримаєте українських в'язнів Кремля - готовий публічно стати перед Вами на коліна, вклонитися в ноги, подякувати, попросити у Вас архіпастирське благословення. 2. Якщо не підтримаєте і з політичних мотивів на догоду Кремлю кинете на свавілля православних, яких катують за віру і правду, як катували Святих мучеників - це, на жаль, означає, що Вам не дає Господь Бог, а кремлівсько-сатанинський режим Путіна, який є спадкоємцем ленінської-сталінського режиму - безбожної радянської влади, яка нищила храми Божі або перетворювала їх в склади-казарми, вбивала й кидала в тюрми духовенство 3. Якщо, Владика Онуфрій, Ви умовчите це звернення - це буде означати те ж, що варіант 2", - додав Лозовий.

Він також звернувся з проханням до всіх лідерів партій, народних депутатів, міністрів, президента, громадських активістів і журналістів "не бути байдужими до тортур над православними людьми - і в разі підтримки цього звернення підписати його у коментарях".

"Гріховне в даному випадку мовчання, нагадую, буде підтверджувати варіант 2", - пише Лозовий.

Варто відзначити, що під публікацією швидко з'явилися численні коментарі в підтримку звернення. У числі тих, хто першим висловив солідарну з Лозовим позицію - Дмитро Ярош, міністр інфраструктури України Володимир Омелян та інші політики.