ua en ru

Лондонські банки могли маніпулювати цінами на золото

Кожен робочий день в Лондоні п'ять банків зв'язуються між собою, для того, щоб встановити ціни на золото. Ця процедура вперше була проведена в 1919 р., але тепер учасники ринку і економісти говорять, що деякі трейдери отримують перевагу при покупці або продажі дорогоцінного металу.

Кожен робочий день в Лондоні п'ять банків зв'язуються між собою, для того, щоб встановити ціни на золото. Ця процедура вперше була проведена в 1919 р., але тепер учасники ринку і економісти говорять, що деякі трейдери отримують перевагу при покупці або продажі дорогоцінного металу. Про це повідомляє "Росія 24".

Служба фінансового нагляду Великобританії (Financial Conduct Authority, FCA) проведе ретельне розслідування процесу встановлення еталонної ціни на ринку золота, який оцінюється в 20 трлн дол., повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з розслідуванням.

Лондонський фіксинг золота ( London gold fixing, gold fix) є орієнтиром по цінах на золото і використовується гірничодобувними, ювелірними компанія і центральними банками для покупки, продажу і оцінки запасів золота. Дані публікуються двічі в день о 10:30 і о 15:00 за Грінвічем. У визначенні базової ціни беруть участь Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings і Societe Generale, а зв'язок здійснюється за допомогою телефонних дзвінків.

Процес, в ході якого золото продається і купується, може зайняти від декількох хвилин до години і більше, при цьому учасники також можуть торгувати металом і його похідними на спотовому ринку і біржах під час дзвінків. Відразу після початку фіксингу починають змінюватися ціни деривативів, пов'язаних із золотом, свідчить дослідження, опубліковане у вересні. Четверо трейдерів, опитаних Bloomberg, сказали, що це зв'язано з використанням інформації, отриманої в ході розмов, дилерами і клієнтами для формування позицій.

"Трейдери, що беруть участь в цьому ціновому визначенні, мають інформацію, яка перевершує інформацію інших людей, хай і на короткий час, - сказав головний економіст брокера Degussa Goldhandel і колишній економіст Barclays Торстен Поллейт. - Це великий недолік Лондонського фіксингу".

Лондон є найбільшим центром торгівлі золотом в світі, свідчать дані Лондонської асоціації ринку дорогоцінних металів. Торік щоденний обсяг операцій складав 33 млрд дол. в порівнянні з 29 млрд дол. на біржі Comex в Нью-Йорку.

При цьому одне з джерел відзначає, що розслідування FCA є попереднім і неофіційним. Також невідомо, на що регулятор звертає увагу в ході розслідування.