ua en ru

Лівійські повстанці потребують 3,5 млрд дол. для покриття шестимісячного дефіциту бюджету

Перехідна національна рада лівійських повстанців потребує 3,5 млрд дол. для покриття шестимісячного дефіциту бюджету. Про це заявив президент іноземних інвестицій і суверенних активів уряду повстанців Махмуд Баді. Дефіцит бюджету зріс за останній час, оскільки впала виручка від продажу сирої нафти, після того як видобуток чорного золота на багатьох родовищах фактично зупинилася через пошкодження і знищення нафтових комплексів, передає Bloomberg.

"Продажі нафти були зупинені, тому що була агресія на нафтових родовищах і кілька розроблювальних родовищ були знищені. Останнім часом ми змогли реалізувати тільки одну партію за 90-100 млн дол.", - повідомив Баді в інтерв'ю журналістам в Абу-Дабі.

Чиновники повстанців відвідують дружні арабські і європейські країни для відкриття нових кредитних ліній. Національна перехідна рада отримала зобов'язання про кредити на загальну суму 1,2 млрд дол. від таких країн, як Франція, Італія, Катар, сказав Ахмед Джехані, чиновник, відповідальний за відновлення економіки в уряді бунтівників.

Повстанці використовують броньовані автомобілі, вертольоти і зброю для того, щоб забезпечити безпеку родовищ. За словами Баді, вони сподіваються відновити видобуток і переробку нафти. Зараз чотири з п'яти НПЗ закриті, а завод у м.Завія, яке контролюють війська Муаммара Каддафі, працює тільки частково, сказав Баді.

Чиновник повідомив, що Перехідна національна рада має намір у найближчі дні почати виробництво 20 тис. бар. нафти на день на НПЗ в Тобруці і 10 тис. бар. у день на заводі в м.Сарір, за умови, що вдасться забезпечити безпеку.

У лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники Каддафі, і схід, контрольований повстанцями.

17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації Каддафі здійснювати польоти над територією Лівії. Після цього по військових і промислових об'єктах, які знаходяться під контролем сил Каддафі, почала завдавати авіаудари міжнародна коаліція.