ua en ru

Лівія не буде дотримуватися резолюції Ради безпеки ООН про введення безпольотної зони

Резолюція Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй (ООН), що пропонує введення безпольотної зони над лівійської територією, більше не дійсна. Про це повідомили представники Міністерства закордонних справ (МЗС) арабської країни, передає РБК з посиланням на BBC.
Напередодні МЗС Лівії оголосило, що влада країни визнала резолюцію N1973 Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Лівії і ухвалила рішення припинити всі військові дії проти опозиції. "Ми прийняли рішення про негайне припинення вогню і негайне зупинення всіх військових операцій", - сказав міністр закордонних справ країни Мусса Куса. При цьому глава лівійської дипломатії висловив негативне ставлення до резолюції Ради Безпеки, назвавши неприйнятним санкціонування на міжнародному рівні військового втручання у внутрішні справи Лівії.
Однак з м.Бенгазі на сході Лівії, що стало бастіоном незгодних з режимом Муаммара Каддафі, продовжували надходити повідомлення про бої між урядовими силами і повстанцями. За свідченнями місцевих жителів, урядові війська продовжили наступ на Бенгазі, не дотримуючись режиму припинення вогню.
Через кілька годин західна коаліція почала військову операцію в країні. Представники військового командування США заявляють, що дана операція спрямована на запобігання нападу урядових сил на мирних громадян, а також на підтримку безпольотної зони, введеної над Лівією резолюцією ООН.
Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. схвалила резолюцію N1973, що передбачає введення безпольотних зон над Лівією і "прийняття всіх необхідних заходів" для захисту мирних громадян від сил лівійського лідера М.Каддафі, виключаючи будь-яку форму іноземної окупації в будь-якій частині території Лівії. Резолюція була прийнята більшістю голосів на позачерговому засіданні РБ ООН у Нью-Йорку. За проект резолюції, представленої делегаціями Лівану, Великобританії, Франції і США, проголосували 10 з 15 країн - членів РБ ООН. П'ять країн, у тому числі Росія, Німеччина і Китай, від голосування утрималися.