ua en ru

Литвин: Україна, Росія і Європа мають провести відкритий діалог щодо енергетичних питань

Україна, Росія і Європа мають провести відкритий діалог щодо енергетичних питань. Про це заявив голова Верховної Ради України Володимир Литвин в ефірі телеканалу "Рада".

Литвин наголосив, що у питанні поставок енергоносіїв влада має демонструвати єдність підходів, формувати єдину суспільну думку.

Керівник парламенту назвав "непідйомною" для української економіки нову ціну на газ з 1 січня 2012 р., наголосивши на необхідності її перегляду.

"Мова не йде про поступливість чи непоступливість з боку української Сторони. Йдеться про нереальність ціни, а щодо цього треба займати відповідну позицію", - сказав він, додавши, що Україна вимагає "не преференцій, а єдиного підходу".

Нинішня ситуація, за словами керівника парламенту, потребує "надзвичайно обґрунтованої позиції, у тому числі, у дискусіях між Україною та Росією". "Має відбутися загальний відкритий діалог за участю Європи, напрацьована відкрита формула формування ціни з урахуванням особливостей кожної конкретної країни", - наголосив Литвин.

"Я сподіваюсь, що ця "війна нервів" врешті решт перейде у конструктивну дискусію. У переговорному процесі необхідно висувати аргументи і водночас демонструвати гнучкість і спроможність до компромісів з обох сторін, а головне - розуміння спільної відповідальності", - сказав він.

Такий підхід, на переконання голови Верховної Ради, "сприятиме більшій довірі один до одного, і Європа разом з Україною та Росією зможе виступати глобальним гравцем на міжнародній арені, що вкрай важливо для стабільності і загальної рівноваги у наш непростий вік".

Голова Верховної Ради зазначив, що будівництво "Південного потоку" негативно вплине на доходи бюджету України. "Але право країни будувати власні газогони ніхто не може заперечувати", - сказав він.

У цьому контексті Литвин висловив переконання, що Україна має думати, як використовувати повною мірою свої транзитні можливості.