ua en ru

Раді може вистачити голосів для відставки Кабміну Азарова

Верховній Раді України може вистачити голосів для відставки Кабінету міністрів України, очолюваного Миколою Азаровим. Про це заявив голова комітету ВР з питань будівництва та місцевого самоврядування, народний депутат, який вийшов зі складу Партії регіонів, Давид Жванія після засідання профільного комітету, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я думаю, що проблем з відставкою уряду в парламенті немає. Я впевнений, що завтра це питання буде поставлено, і я впевнений, що Рибак (голова ВР Володимир Рибак) буде витримувати позицію спікера всього парламенту. Я також впевнений, що сьогодні... єдиний легітимний орган в країні це - парламент, і він повинен виконувати свою функцію", - заявив Жванія.

Він зазначив, що комітет, прийнявши рішення рекомендувати Раді висловити недовіру уряду, діяв у відповідності з Конституцією і регламентом ВР.

На питання журналістів про те, хто за прогнозами Жванії, приєднається до прихильників недовіри уряду, він підкреслив, що їх буде достатньо для того, щоб рішення було прийнято. Він додав, що таких людей буде набагато більше 20-30 чоловік, про які сьогодні говорять.

Також голова комітету Верховної ради України з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин прогнозує, що у Верховній Раді України можуть знайтися голоси для відставки Кабінету міністрів України Миколи Азарова. Про це сказав Литвин на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і комітетів Верховної Ради, повідомила прес-служба Литвина.

"Я думаю, що ці події за своїм напруженням перекриють події 2004 р.", - сказав Литвин.

За його словами, "це означає те, що відповідні служби абсолютно не знали настрої людей і не інформували, якою буде реакція суспільства на те чи інше рішення".

За його словами, потрібно передбачити відповідальність ініціаторів такого рішення за формування нового уряду, у разі розформування нинішнього.

"Одним із кроків до виходу із ситуації, можна було б запропонувати щоб у вівторок уряд, у повному складі, надав звіт Верховній Раді про те, що відбулося, хто винен і які кадрові рішення потрібно прийняти", - заявив Литвин.

"Ми також маємо обговорити підсумки вільнюського саміту і наші подальші кроки. Два роки розказували, що Європа - це добре, люди вийшли підтримати владу, а їм - кийками по голові", - сказав Литвин, додавши, що необхідно обговорити і нинішню економічну ситуацію.

"Цілком очевидно, що якщо завтра рішення не задовольнить опозицію і вулицю, Верховна Рада, як єдиний представницький, законодавчий орган працювати не буде. Тим більше, що активісти вже мають досвід як заходити у Верховну раду та інші державні установи", - прогнозує депутат.

"Якщо загальний консенсус не буде знайдено, тоді кожен буде діяти на свій розсуд",- підкреслив Литвин.

Нагадаємо, на сьогодні, у голови ВР Рибака є тільки одна заява про вихід з фракції Партії регіонів - це заяву Жванії (№296034). За словами лідера фракції ПР Олександра Єфремова, ніхто з депутатів-регіоналів більше заяв про вихід з фракції не писав.