ua en ru

У Литві біля радянських пам'ятників поставили таблички про невідповідність правді

У Литві біля радянських пам'ятників поставили таблички про невідповідність правді Фото: табличка біля радянського пам'ятника в Литві (lzinios.lt)

Такі таблички з'явилися біля пам'ятників поблизу поховань солдатів Червоної армії на півночі країни

На півночі Литви біля радянських меморіалів з'явилися таблички, які вказують, що "ідеологічні написи радянського періоду" на пам'ятниках не відповідають історичній правді. Влада регіону пояснила це відображенням справедливості, передає видання Lietuvos žinios.

Зокрема муніципалітет Біржайського району ухвалив рішення встановити такі таблички біля пам'ятників поблизу поховань солдатів Червоної армії.

На табличках, які з'явилися біля меморіалів, зазначено: "Поховання солдатів СРСР часів Другої світової війни (об'єкт культурної спадщини). Ідеологічні написи радянського періоду не відповідають історичній правді".

Йдеться про написи, виконані ще в радянський період литовської історії, на пам'ятниках полеглим під час Прибалтійській операції (1944 рік) солдатам Червоної армії, які звільняли Литву, Латвію й Естонію від німецької окупації.

За словами радника відділу по культурній спадщині Біржайського муніципалітету Далюса Мікеленіса, ініціатива встановлення таких табличок була ухвалена без вказівок зверху.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Польщі 21 жовтня 2017 року почали діяти ухвалені влітку поправки до закону про декомунізацію, згідно з якими в країні буде знесено кількасот пам'ятників, меморіальних дощок та споруд радянського періоду.