ua en ru

У Польщі набув чинності закон про знесення радянських пам'ятників

У Польщі набув чинності закон про знесення радянських пам'ятників Фото: прапор Польщі (Wikimedia)

На виконання положень закону відведено 12 місяців

У Польщі сьогодні, 21 жовтня 2017 року почали діяти ухвалені влітку поправки до закону про декомунізацію, згідно з якими в країні буде знесено кількасот пам'ятників, меморіальних дощок та споруд радянського періоду. Про це повідомляє Gazeta Pravna.

Зазначено, що на виконання положень закону відведено 12 місяців.

Як уточнюється, під декомунізацію потрапили пам'ятні та меморіальні об'єкти, насипи, обеліски, колони, барельєфи, бюсти, пам'ятні камені, пам'ятні дошки і плити, написи і знаки. Виняток зроблено для меморіалів, розташованих на кладовищах або інших похованнях, об'єкти, які не виставлені на загальний огляд, твори мистецтва, об'єкти, встановлені для демонстрації в наукових і освітніх цілях, а також споруди, внесені до реєстру пам'яток архітектури.

У МЗС Польщі раніше пояснювали, що закон про знесення радянських пам'ятників спрямований на те, щоб "порвати з символікою тоталітарного режиму", однак він не торкнеться місць поховань радянських солдатів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сенат польського парламенту ухвалив проект поправок до закону про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу. Реформа передбачає знесення радянських пам'ятників, зміну назв районів, шкіл, дитячих садків, лікарень, установ культури.