ua en ru

Литва зацікавлена в інвестуванні "зелених" проектів в Україні

Литва зацікавлена в інвестуванні "зелених" проектів в Україні Фото: Сергій Савчук (kmu.gov.ua)

Відповідні переговори вже ведуться в уряді

Литовська компанія-інвестор розглядає можливість фінансування розробки якісних "зелених" проектів в Україні та залучення інвесторів для їх реалізації. Про це йдеться в повідомленні Держенергоефективності за підсумками зустрічі голови відомства Сергія Савчука з комерційним директором литовської компанії Respect Group Юйбінь Дяо.

Зокрема, сторони домовилися визначити можливі "точки входу" щодо фінансування розробки якісних bankable проектів з відновлюваної енергетики в різних регіонах України.

"Литовські компанії цікавляться нашою країною не вперше. Нещодавно одна з таких компаній аналізувала перспективи встановлення заводу з виробництва сонячних модулів в Україні. Запевняю, що кожен український регіон - клондайк можливостей для "зеленого" бізнесу. Зі свого боку, ми підготували сприятливе законодавче поле, передбачивши гарантії повернення інвестицій. Це і прив’язаний до курсу євро "зелений" тариф до 2030 р., і стимулюючий тариф на тепло "не з газу", і довгострокові договори купівлі-продажу "чистої" електроенергії тощо", - сказав Савчук.

За його словами, йдеться не лише про необхідність збільшення потужностей відновлюваної енергетики в країні, а, насамперед, про створення якісних, рентабельних та надійних проектів, для впровадження яких фінансові установи будуть готові надавати кошти.

Нагадаємо, державним "Укргазбанком" за останні два роки видано 250 млн євро кредитів на "зелені" проекти.