ua en ru

Литва введе квоти для іноземних працівників через зростання міграції з України

Литва введе квоти для іноземних працівників через зростання міграції з України Ілюстративне фото (pictures-and-images.com)

Квоти не будуть діяти у відношенні фахівців з високою кваліфікацією

Уряд Литви у зв'язку з інтенсивним зростанням масштабів імміграції з України вирішив встановити квоти для закордонних працівників на деякі професії. Про це повідомляє DELFI.

"Може початися процес витіснення з ринку праці наших громадян, оскільки це більш дешева робоча сила", - заявив в середу після засідання уряду віце-канцлер Дейвідас Матульоніс.

За його словами, зараз це питання найбільш актуальне через зростання кількості українських водіїв і будівельників.

Так, в минулому році робочі візи або посвідки на проживання на підставі роботи були надані майже 34,5 тис. іноземців, з них близько 20 тис. - громадянам України.

При цьому квоти не будуть діяти у відношенні фахівців з високою кваліфікацією.

У свою чергу президент Литовської асоціації автоперевізників Linava Эрландас Мікенас заявив, що такі квоти для іноземних працівників можуть створити загрозу бізнесу.

"Квоти можуть іноді обмежувати кількість працівників, прийнятих транспортними компаніями в терміновому порядку. Сектор автодорожнього транспорту дуже динамічний, вимагає швидкої адаптації учасників ринку до зміни ринкових умов", - сказав Мікенас, додавши, що в Литві майже немає вільних водіїв вантажівок, з цієї причини їх доводиться наймати за кордоном.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна писало, що за оцінками Центру економічної стратегії, в 2015-2017 роках на роботах за кордоном побувало 4 млн українських громадян. Це приблизно 16% трудового населення країни. З цієї кількості одночасно за кордоном може перебувати 2,6-2,7 млн осіб, припустили аналітики ЦЕС.