ua en ru

Литва підтвердила зв'язок наближенного Путіна з офшорами

Литва підтвердила зв'язок наближенного Путіна з офшорами Фото: президента Росії Володимир Путін

За даними розслідування, Сергій Ролдугін вів бізнес з офшорними компаніями, використовуючи рахунки в литовських банках

Правоохоронні органи Литви підтвердили, що друг президента Росії Володимира Путіна Сергій Ролдугін вів бізнес з офшорними компаніями, використовуючи рахунки в литовських банках. Про це повідомляє Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності.

В Литовській службі розслідування фінансових злочинів зазначили, що кошти проходили через банк Ukio Bankas, для цього використовувалися чотири рахунки.

Однак в 2013 році банк був закритий литовськими властями із-за проблем з фінансовим станом. Власник банку Володимир Романов був оголошений в міжнародний розшук і згодом затримали в Москві.


За даними журналістів, гроші надходили в литовський банк з рахунків фіктивних компаній Dino Capital S. A., Starcourt Worldwide Ltd., Delco Networks S. A. і Kentway S. A. Угоди були пов'язані з торгівлею акціями «Роснефти». У 2010 році також були зафіксовані два епізоди скасованих операцій з наступною компенсацією офшорам 1,5 мільйона доларів через два тижні. Гроші надходили на рахунки Sandalwood Continental і International Overseas Media, пов'язаних з Ролдугиным.

Нагадаємо, 3 квітня Міжнародний консорціум журналістів опублікував дослідження про гроші відомих особистостей, виведених через офшори. У розслідуванні міститься близько 12 тисяч документів, що описують схеми виведення коштів через офшори. У розслідуванні згадуються близько 140 чоловік, багато з яких є знаменитостями або світовими лідерами.

Згідно з розслідуванням, друг Володимира Путіна, відомий віолончеліст Сергій Ролдугін, виявився власником ланцюжка офшорних компаній, через які нібито проходили сотні мільйонів доларів.

Сергія Ролдугіна називають найкращим другом Володимира Путіна і хрещеним батьком його дочки Марії. За даними авторів розслідування, саме на нього зареєстровані офшорні компанії, на рахунку яких через банки в Росії, Швейцарії і на Кіпрі надходили великі кошти від російських корпорацій.