ua en ru

Лише 2,7% дітей-інвалідів у 2012 р. отримали путівки до санаторіїв, - Рахункова палата

Рівень забезпечення дітей-інвалідів санаторно-курортним лікуванням та оздоровленням за рахунок коштів державного бюджету залишається вкрай низьким: у 2012 році путівки до санаторіїв соматичного профілю системи Міністерства охорони здоров'я отримали лише 2,7% загальної чисельності дітей-інвалідів, які перебували на диспансерному обліку. Це майже в 1,5 раза менше, ніж у 2011 році. При цьому влітку лише 14,5% дітей зазначеної категорії скористалися послугами закладів оздоровлення та відпочинку різного підпорядкування. Такі висновки зроблено Рахунковою палатою на підставі контрольно-аналітичного заходу, передає прес-служба відомства.

"Аудитори встановили, що, за наявності незадоволеного попиту (52,6%) на дитяче санаторно-курортне лікування, МОЗ під час розподілу ліжко-місць і путівок до підпорядкованих санаторіїв не відносив потребу дітей пільгової категорії до першочергової. Санаторно-курортні відбіркові комісії при лікувальних закладах не дотримувалися пріоритетності у забезпеченні дітей-інвалідів санаторно-курортним лікуванням. У результаті більшість таких дітей не скористалися правом на безкоштовну путівку", - говориться у повідомленні.

Там також сказано: "Постанова Кабміну №1345 від 3 грудня 2009 року, яка вимагає передбачати щорічні відповідні асигнування і субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, упродовж 2010 - 2012 років не виконувалася. Тому право дітей-інвалідів, у тому числі хворих на ДЦП, та осіб, які їх супроводжують, на путівки на умовах, визначених постановою, не реалізовувалося. З березня 2013 року зазначене лікування дітей-інвалідів віднесене до завдань Мінсоцполітики, однак відповідні зміни до постанови №1345 досі не внесені".

Читайте також: Розвиток внутрішнього ринку незначний через брак фінансування відповідної програми, - Рахункова палата