ua en ru

Ліквідація "Сумихімпрому" загрожує продовольчій безпеці України, - експерт

Зневажливе ставлення окремих держчиновників до проблеми банкрутства ПАТ "Сумихімпром", майже 100% акцій якого належать державі, а процес його банкрутства повністю контролюються структурами бізнесмена Дмитра Фірташа, може створити серйозні проблеми для продовольчої безпеки України. Про це заявив член-кореспондент Національної академії наук України, міністр промисловості (у 1995-1997 роках) Валерій Мазур.

"Ніякого розслідування грубо протиправних дій по відношенню до "Сумихімпром" не ведеться. А адже це єдине в Україні підприємство, яке виробляє фосфорні добрива, без яких неможливо одержувати високі врожаї продовольчих культур. Інакше кажучи, робота "Сумихімпром" впливає на продовольчу безпеку України. Збереження цього підприємства, виключення його банкрутства і ліквідації відноситься до компетенції РНБО України", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше члени громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України неодноразово звертали увагу владних органів на факти навмисного доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром", здійсненого особами, пов'язаними з Дмитром Фірташем. За словами експертів, йому повністю підконтрольні комітет кредиторів "Сумихімпром", керуючий санацією підприємства Ігор Лазакович та розпорядник майна підприємства Роман Марченко.

Відсутність затвердженого плану санації "Сумихімпром", на думку фахівців титанової галузі, створює передумови для ліквідації найбільшого виробника титанового сировини і фосфатних добрив, з подальшою передачею цілісного майнового комплексу підприємства на користь структур Фірташа. При цьому держчиновники не перешкоджають фактичному знищенню "Сумихімпром".

"У разі ліквідації "Сумихімпром", вітчизняні сільгоспвиробники можуть зіткнутися з важкою проблемою, яка полягає в необхідності імпортувати фосфатні добрива. В умовах стрімкої девальвації гривні, використання ввезених з-за кордону фосфатних добрив істотно підвищать собівартість виробленої в нашій країні аграрної продукції. Наслідком цього стане зниження конкурентоспроможності вітчизняної сільгосппродукції, а також зменшенням обсягів її виробництва. Це, в свою чергу, стимулюватиме подальшу девальвацію гривні, так як зменшаться надходження валюти від експорту продукції аграрної галузі. ПАТ "Сумихімпром" є стратегічно важливим підприємством для продовольчої безпеки України, якої може бути завдано непоправної шкоди у разі ліквідації цього підприємства", - вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

Для запобігання ліквідації ПАТ "Сумихімпром" держоргани повинні вжити негайних заходів.

"Ці дії мають бути спрямовані, насамперед, на зміну комітету кредиторів, який спочатку був створений виключно з компаній Фірташа. Інакше в найближчій перспективі "Сумихімпром" може очікувати ліквідація", - упевнений Мазур.