ua en ru

Ліга Чемпіонів: "Арсенал" виграв у Дортмунді, а "Челсі" розгромив "Шальке"

Після нерезультативного вівторка, коли голи забивалися далеко не в кожному матчі, футболісти відігралися в середу. Лише 2 поєдинки з 8 завершилися перемогами з мінімальним рахунком. Зате в інших іграх було багато забитих м'ячів, а градус боротьби в деяких з поєдинків просто зашкалював.

Після нерезультативного вівторка, коли голи забивалися далеко не в кожному матчі, футболісти відігралися в середу. Лише 2 поєдинки з 8 завершилися перемогами з мінімальним рахунком. Зате в інших іграх було багато забитих м'ячів, а градус боротьби в деяких з поєдинків просто зашкалював.

Група Е

Челсі - Шахтар 3:0
Голи:
Ето'О, 31, 54, Демба Ба, 83.

Базель - Стяуа 1:1
Голи:
Сьо, 90 - Пьоваккари, 17

У цьому квартеті вже фактично визначився володар першої путівки в плей-офф. "Челсі" двічі обіграв свого головного конкурента і пішов у відрив. Тепер "синім" потрібно лише не програти вдома "Базелю" в наступному турі, щоб гарантувати собі місце в плей-офф.

Всупереч численним прогнозам, битви на "Стемфорд Брідж" не вийшло. Раніше ряд експертів висловлювалися в такому ключі, що "Шальке 04" цілком може дати бій "Челсі". Але на ділі "сині" знову розгромили суперника, а головним натхненником перемоги команди Жозе Моуріньо став Самуель Это`О. І в цьому йому допоміг Тімо Хільдебранд. Голкіпер гостей здійснив "ляп" дня на 31-й хвилині зустрічі. Хільдебранд не поспішав вибивати м'яч, дочекавшись Ето`О. В результаті голкіпер "Шальке" влучив у екс-форварда "Анжи", м'яч від ноги якого закотився у ворота. Успіх "Челсі" через 10 хвилин після початку 2 тайму розвинув все той же Ето`О. На цей раз йому асистував Вілліан, який вивів камерунця один на один з Хільдебрандом. Форвард "Челсі" реалізував свій момент, спрямувавши м'яч у притирку зі штангою. А крапку в матчі поставив Демба Ба, який забив 3-й м'яч вже в кінцівці зустрічі. І гол вийшов дуже красивим: Лемпард закинув м'яч у чужу штрафну, а Демба Ба з напів-розвороту чарівно вистрілив у нижній кут воріт.

Двома поразками "Шальке" не зумів скористатися "Базель". Швейцарці, що сенсаційно обіграли в 1-му турі "Челсі" на "Стемфорд Брідж", явно не поспішають в плей-офф Ліги чемпіонів. Вдруге поспіль "Базель" задовольнився нічиєю в поєдинку зі скромним "Стяуа". А виграй швейцарці ці матчі, вже були за крок від плей-офф. По всій видимості, незадоволені результатами залишилися і румунські футболісти. Вони вийшли вперед на 17-й хвилині, коли Пьоваккари реалізував вихід 1 на 1. Але втримати перемогу гостям не вдалося. 1 очко "Базелю" приніс Сьо, який замкнув простріл Штокера вже на 90-й хвилині зустрічі.

Група F

Боруссія - Арсенал 0:1
Гол:
Ремзі, 62.

Наполі - Марсель 3:2
Голи:
Інлер, 22, Ігуаїн, 24, 75 - Айю, 10, Товен, 64.

Найбільший інтерес напередодні викликали поєдинки за участю команд "групи смерті". І представники цього квартету не розчарували. Обидві зустрічі вийшли гарячими, а за їх підсумками в лідери вибилися "Арсенал" і "Наполі".

Лондонці зуміли вивезти 3 очки з Дортмунда, що вдається суперників "Боруссії" вкрай рідко. При цьому підопічних Юргена Клоппа вразила стара хвороба - низька реалізація. Дортумндці виглядали краще за свого суперника, але втрачали непогані моменти для взяття воріт. А "Арсенал" скористався одним з небагатьох шансів. В середині другого тайму Жиру зробив скидку на Ремзі, а валлійський "рембо" переправив м'яч у ворота з кількох метрів. Відкривши рахунок, "Арсенал" заграв впевненіше. В результаті вже лондонці були ближчими до того, щоб розвинути успіх, ніж "Боруссія", щоб зрівняти рахунок. Підопічні Арсена Венгера повернули собі лідерство в групі, а фіналіст Ліги чемпіонів минулого сезону опинився в непростій ситуації. Тепер дортмундцям необхідно обігравати "Наполі" вдома і "Марсель" в гостях. Поєдинок з італійцями, який пройде в наступному турі, буде вирішальним. Після гри наставник "Боруссії" Юрген Клопп висловив упевненість в тому, що його команда зможе кваліфікуватися з групи: "У футболі важливий результат. "Арсенал" лише на 62-й хвилині створив перший момент і відразу забив. Рахунок не відображає співвідношення сил: у нас були хороші моменти...Але з двома перемогами в наступних матчах ми вийдемо в плей-офф. Ми знаємо, що це нелегко, але віримо в наші шанси".

Шикарний подарунок "Боруссії" і "Арсеналу" трохи не зробив "Марсель". Французи, які стали в цій групі аутсайдерами, дали справжній бій віце-чемпіону Італії. В результаті підопічні Рафи Бенітеса довелося відіграватися по ходу цієї зустрічі. Вже на 10-й хвилині гості вийшли вперед, коли Андре Айю виграв верхову боротьбу після розіграшу кутового. Неаполітанці відігралися теж після кутового. Гамшик з першої спроби не зумів пробити Манданда, а вийшло ще краще. Інлер підхопив м'яч за межами штрафного майданчика і завдав невідпорного удару, який став справжньою окрасою туру. Всього через 2 хвилини трибуни "підірвав" Ігуаїн, який розстріляв ворота гостей з близької відстані. Але французи не здалися. І в середині 2-го тайму Товен відновив паритет. Армеро втратив свого опонента, дозволивши тому пробити по воротах практично з кута воротарського. Але "Марсель" так і не зумів зіпсувати свято неаполітанській публіці. Переможний м'яч за 15 хвилин до кінця зустрічі забив невтомний Ігуаїн. Захисники "Марселя" відволіклися на Гамшика, який перебував в офсайді. А м'яч прийняв Мертенс, відпасувавши Ігуаїну вже на порожні ворота - 3:2.

Група G

Атлетіко - Аустрія 4:0
Голи:
Міранда, 11, Гарсія, 25, Луїс Феліпе, 45, Коста, 82.

Зеніт - Порту 1:1
Голи:
Халк, 28 - Лучо, 23

У групі "G" визначився перший учасник плей-офф. Ним прогнозовано став мадридський "Атлетіко", який розгромив "Аустрію" з рахунком 4:0. Підопічні Дієго Сімеоне набрали 12-е очко в нинішньому розіграші Ліги чемпіонів. За 100% графіком поки крім "Атлетіко" рухається тільки "Баварія". Тим часом зберігається інтрига в боротьбі за 2-ю путівку в наступний раунд. "Зеніт" був близький до того, щоб відправити "Порту" в Лігу Європи, але відклав виконання завдання на кінцівку групового етапу.

Доводиться визнати, що пітерський колектив стає Халкозалежним. Крім того, зберігається колишня тенденція - підопічні Лучано Спалетті вкрай невдало проводять стартові відрізки матчів. На гру з "Порту" тренерський штаб "Зеніту" виставив оборонну модель. По грі віце-чемпіона Росії складалося враження, що "синьо-біло-блакитні" грають на 0. І на 23-й хвилині Лучо Гонсалес сплутав усі плани на гру, забивши м'яч головою. Після цього господарі перейшли до більш активних дій. І на 28-й хвилині Халк скористався плутаниною колишніх партнерів по команді, закотивши м'яч у порожні ворота. Після цього "Зеніт" знову відступив, змусивши понервувати своїх прихильників. Але у другому таймі господарі були близькі до того, щоб вийти з цього протистояння переможцями. На 52-й хвилині пітерці отримали право на 11-метровий удар. Халк пробив відверто погано, дозволивши Елтону стати героєм епізоду. Після цього футболісти з Петербурга втратили ще кілька чудових нагод вийти вперед, зберігши інтригу в цій групі до самого кінця.

"Атлетико", що гарантувавши собі путівку в плей-офф, цілком може призвести до Петербурга резервістів, що підвищить шанси "Зеніту" на підсумковий успіх. Напередодні мадридці легко розправилися з "Аустрією". На 11-й хвилині рахунок відкрив Міранда, який розстріляв ворота гостей з близької відстані після розіграшу кутового. Потім вже Гарсія розвинув успіх, замкнувши навіс Дієго Кости з флангу. А на останній хвилині 1-го тайму рахунок до розгромного довів Луїс Феліпе. Звісно, що не міг піти з поля без гола грозний Дієго Коста. Але головний бомбардир "Атлетіко" свій м'яч забив вже в самій кінцівці, який завершив класну багатоходову комбінацію точним ударом з лінії штрафного.

Зазначимо, що новоспечений "іспанець" міг оформити і дубль, але не реалізував пенальті.

Група H

Барселона - Мілан 3:1
Голи:
Мессі, 30 (пен.), 83, Бускетс, 40 - Піку, 45 (автогол)

Аякс - Селтік 1:0
Гол:
Шене, 51

Неабияка боротьба за 2-ю путівку в плей-офф повинна розвернутися і в цій групі. "Барселона" здобула важливу перемогу над "Міланом", залишивши італійців "боротися" з "Селтіком" і "Аяксом". І, враховуючи глибоку кризу "россонері", назвати їх фаворитами цього протистояння ніяк не можна. З іншого боку, "Мілан" вже зіграв обидва поєдинки з "Барселоною", а конкурентам італійського клубу ще належить по разу зустрітися з "синьо-гранатовими".

У битві "важковаговиків" на "Мілан" не ставили. І підопічні Массіміліано Алегрі зуміли лише гідно програти. Господарі вийшли вперед на 30-й хвилині, коли гравці "Мілана" порушили правила у власному штрафному на Неймарі. Точний 11-метровий удар завдав Мессі, який пробив майже по центру воріт. Успіх каталонців на 40-й хвилині розвинув Бускетс, який відгукнувся на навісну передачу Хаві. Правда, повтор показав, що гравець "Барси" перебував в офсайді. "Мілан" в гру повернув Кака. Бразилець згадав атмосферу "класико", по флангу увірвався в штрафний майданчик "Барси" і прострілив у район воротарського майданчика. Однак м'яч влучив у ногу Піке і зрізався в ворота Вальдеса. А крапку в цій зустрічі поставив Мессі. Аргентинець разом з Фабрегасом розіграв типову барселонську "стіночку" і вийшов 1 на 1 з Абб'яті. Шансів у голкіпера "Мілана" не було.

А в паралельному матчі "Селтік" втратив чудову можливість підвищити свої шанси на вихід в плей-офф. Шотландці поступилися в Амстердамі "Аяксу". Єдиний м'яч був забитий після перерви. Шене і Сереро розіграли класну комбінацію, в якій знайшлося місце і пасам п'ятами. В результаті Шене потрібно було лише переграти Форстера, що данець і зробив. Перемога повернула "Аякс" в число претендентів на потрапляння в плей-офф. Але голландцям ще належить зіграти з "Барсою" і "Міланом", тому їх шанси навіть на 3-е підсумкове місце можна назвати мінімальними.