ua en ru

Лідери військової хунти в Мьянмі залишили свої пости в збройних силах країни для участі у виборах

Лідери правлячої військової хунти в Мьянмі залишили свої посади в збройних силах країни, щоб мати можливість взяти участь в загальних виборах. Так, у відставку подав генерал Тан Шві, а також понад десять інших високопоставлених військових. При цьому вони зберегли свої місця в керівництві країни, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Перші за 20 років вибори пройдуть в Мьянмі 7 листопада 2010 р. Критики вже назвали майбутню подію симуляцією здорової політичної системи і заявили, що у цього є єдина мета - зміцнення військової диктатури. Опозиційна демократична партія, що відмовилася реєструватися і тому розформована в травні ц.р., вже вирішила бойкотувати вибори.
За останні декілька років правляча військова хунта схвалила і привела у виконання велику кількість законів і норм, розкритикованих опозицією і міжнародним співтовариством за несправедливість і антидемократичний характер. Зокрема, згідно вдосконаленому законодавству, лідер опозиціонерів Аун Сан Су Чжі і політичні в'язні, яких в країні нараховується понад 2 тис., не мають права брати участі в голосуванні. Крім того, по ходу передвиборної кампанії партіям забороняється у присутності виборців робити заяви або скандувати гасла, які могли б заплямувати репутацію країни.
Останні вибори пройшли в країні в 1990 р. Тоді партія Аун Сан Су Чжі отримала більшість, але діюча влада, не погодилися з результатами виборів. Військова хунта перебуває при владі впродовж 50 років.