ua en ru

Лідери Сербії та Косова публічно виступили за обмін територіями

Лідери Сербії та Косова публічно виступили за обмін територіями Фото: лідери Сербії та Косова на дискусії в Австрії (twitter.com/feyzabasar)

Сербія і Косово закликали Захід підтримати зміну кордонів між ними

Президент Сербії Олександр Вучич і лідер Косова Хашим Тачі на панельній дискусії в Австрії публічно виступили за обмін територіями. Про це пише видання Politico.

Повідомляється, що Вучич і Тачі виступили за зміну кордонів Сербії та Косово. Зазначимо, Європейський союз рішуче проти такого сценарію, оскільки побоюється нового спалаху насильства на Балканах. Однак на дискусії в Австрії напередодні єврокомісар Йоханнес Хан заявив, що на етапі переговорів не варто виключати такого розвитку подій, але сторони мають забезпечити стабільність в регіоні.

"Косово має намір досягти юридичної угоди з Сербією. Час зробити це зараз. У нас є невелике вікно можливостей. Це не легко. Це дуже, дуже складно. Ось чому всі повинні підтримати це", - заявив лідер Косова Хашим Тачі і закликав Євросоюз підтримати дану ініціативу.

Вучич, в свою чергу, розкритикував реакцію на ідею зміни межі і заявив, що Захід вкотре має намір нав'язати свою волю албанцям і сербам.

"Чому вас так турбує те, що ми робимо? Ми робимо це для майбутнього сербів і албанців. І ми повинні дбати про себе, нікому не завдаючи шкоди, не впливаючи на інших в регіоні", - додав він.

Politico уточнює, що вони не уточнили, про які саме кордони йде мова. Однак найбільш обговорюваним варіантом є передача Белграду північного Косова в обмін на передачу Прешевської долини Пріштіні.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що в США допускають зміну кордонів між Сербією і Косово.

Проте до цього канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти будь-якої зміни кордонів на Балканах.