ua en ru

У Німеччині СДПН і "Зелені" можуть увійти до урядової коаліції

Лідери Соціал-Демократичної партії Німеччини (СДПН) сформулювали ряд ключових вимог до канцлера ФРН Ангели Меркель перед зустріччю, наміченою на 20 жовтня, в ході якої сторони будуть намагатися домовитися про створення урядової коаліції.

Лідери Соціал-Демократичної партії Німеччини (СДПН) сформулювали ряд ключових вимог до канцлера ФРН Ангели Меркель (на фото) перед зустріччю, наміченою на 20 жовтня, в ході якої сторони будуть намагатися домовитися про створення урядової коаліції, передає Reuters.

У числі вимог СДПН - встановлення мінімального розміру оплати праці по всій країні в розмірі 8,50 євро на годину та рівної оплати праці жінок і чоловіків, введення податку на фінансові транзакції, збільшення урядових інвестицій в інфраструктуру й освіту, а також напрацювання стратегії щодо прискорення економічного зростання і зниження безробіття у єврозоні.

Однак у числі вимог немає збільшення ставки прибуткового податку для фізичних осіб з найбільшими доходами, заявленого у передвиборній кампанії СДПН. Подібні вимоги неодноразово відкидалися канцлером Меркель раніше.

Також повідомляється, що в Берліні відбувся з'їзд партії "Союз-90/"Зелені". Члени політичної організації обрали лідером колишнього міністра навколишнього промисловості землі Саар Сімоне Петеру, передає Deutsche Welle. Кандидатуру Петери підтримали 564 із 743 делегатів. Вона змінить на посту голови Клаудію Рот. Другим співголовою став Джем Оздемір.

"Зелені" вже оголосили про готовність провести переговори про участь у правлячій коаліції з будь-якою з партій, які пробилися до Бундестагу за підсумками парламентських виборів. Захисники екології готові співпрацювати як із соціал-демократами і "лівими", так і з блоком християнських партій ХДС/ХСС.

Проте "Зелені" вже висунули умови. Так, з Лівою партією вони будуть співпрацювати лише в тому випадку, якщо остання перегляне свої позиції у зовнішній, фінансовій і внутрішньоєвропейській політиці. Із ХДС/ХСС коаліція можлива за умови, що консервативний блок зробить додаткові кроки в галузі екологічної та суспільної модернізації, соціальної справедливості, а також глобальної відповідальності.

Нагадаємо, консервативний блок Меркель - Християнсько-демократичний союз (ХДС) і баварський Християнсько-соціальний союз (ХСС) - показав найкращі результати в ході виборів 22 вересня. Йому не вистачило лише декількох місць для самостійного формування парламентської більшості. Тому ХДС/ХСС зараз перебуває в пошуках союзників для формування коаліції.

СДПН, яка зайняла друге місце на нещодавніх виборах, розглядається як природний претендент на роль партнера ХДС/ХСС, однак допущені керівництвом соціал-демократів помилки в роки попередньої коаліції з демохристияни (2005 - 2009 рр.) ускладнюють процес досягнення домовленості з обох сторін.

СДПН у 2013 р. показала найгірший результат на виборах від часів Другої світової війни, таким чином, багато членів партії ставляться скептично до союзу із ХДС/ХСС, вважаючи, що такий крок посприяє подальшій дискредитації німецької соціал-демократії.

Канцлер нещодавно намагалася здійснити спробу створення коаліції із "зеленими", однак ті в односторонньому порядку перервали переговори, що зміцнює позиції СДПН.

Якщо Меркель вдасться створити коаліцію із СДПН, її уряд буде володіти переважною більшістю в Бундестазі та Бундесраті, де представлені уряди всіх 16 німецьких земель, в результаті чого процес прийняття будь-якого законопроекту стане набагато простішим.

Якщо керівництво СДПН укладе угоду з Меркель, соціал-демократам, згідно із внутрішньопартійними правилами, доведеться винести договір на схвалення рядових членів СДПН, лише після якого коаліція розпочне своє існування.

Зазначимо, незабаром після парламентських виборів у Німеччині головний конкурент Меркель на посаду канцлера, представник СДПН Пеєр Штайнбрюк оголосив про відхід з великої політики.

Новий уряд Німеччини, як вважає член ХДС, міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле, буде сформовано до середини листопада 2013 р.