ua en ru

Лідер грецької опозиції закликав парламент схвалити транш Євросоюзу

Лідер грецької опозиції Антоніс Самарас закликав у четвер до створення перехідного уряду з мандатом для негайного проведення дострокових виборів в країні. Він також заявив, що поточний парламент повинен схвалити пакет допомоги, запропонований Євросоюзом минулого місяця, повідомляє ВВС.
На думку Самараса, голови Нової демократичної партії, шостий транш Євросоюзу для порятунку Греції повинен бути прийнятий максимально швидко до проведення дострокових виборів.
Партія Самараса імовірно отримає найбільшу кількість голосів, якщо вибори будуть проведені найближчим часом.
Напередодні парламент Греції почав триденні дебати напередодні голосування по вотуму довіри уряду Папандреу.
Дебати призначили після несподіваної заяви прем'єр-міністра Греції про проведення референдуму з питання прийняття допомоги ЄС. Група депутатів парламенту Греції від правлячої партії виступила проти референдуму і закликала Папандреу піти у відставку.
Голосування по вотуму довіри призначено на п'ятницю.

Нагадаємо, лідери країн єврозони 27 жовтня погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції.
Передбачається, що власники грецьких бондів обміняють їх на нові з 50-процентним дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг країни з поточного рівня в 160% ВВП до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оціночною вартістю до 30 млрд євро. Про які інструменти йде мова, поки не відомо, можливо, це буде забезпечення грецьких облігацій у вигляді паперів з вищою рейтингом AAA.