ua en ru

Лідер чеченських сепаратистів А.Закаєв затриманий поліцією Польщі

Польські правоохоронні органи затримали сьогодні лідера чеченських сепаратистів Ахмеда Закаєва, який прибув на Всесвітній конгрес чеченського народу у Варшаві, повідомляє РБК з посиланням на польське телебачення. Він був затриманий по дорозі в прокуратуру м. Варшави. А.Закаєв мав намір з'ясувати причини його розшуку.

Відзначимо, до теперішнього часу А.Закаєв знаходився у своєму готельному номері в Варшаві, куди прибув ще 16 вересня ц.р. Разом з тим польські власті заявили, що їм невідомо, як він потрапив на територію країни. Також повідомлялося, що ніяких спроб до затримання А. Закаєва протягом доби не робилося.

Нагадаємо, напередодні надходила неофіційна інформація про те, що лідер чеченських сепаратистів у вигнанні А.Закаєв, обвинувачений Росією в терористичній діяльності, прибув до Польщі для участі у Всесвітньому конгресі чеченського народу. При цьому 15 вересня 2010 р. представники Генеральної прокуратури Польщі повідомили, що А.Закаєв може бути затриманий, якщо з'явиться на території Польщі, оскільки відносно нього виданий міжнародний ордер.

Офіційний представник Генпрокуратури РФ Марина Гриднєва заявила, що у разі появи А.Закаєва на Всесвітньому конгресі чеченському в Польщі, організованому урядом невизнаної республіки Ічкерія, Москва обов'язково вимагатиме його видачі.
А.Закаєв з 2002 р. проживає у Великобританії, де йому надано політичний притулок. У Росії він звинувачується в причетності до терористичної діяльності і оголошений в міжнародний розшук.