ua en ru

Пільгові ціни на електроенергію для феросплавних заводів загрожують Україні санкціями СОТ, - експерт

Введення пільгових тарифів на електроенергію для феросплавних підприємств є забороненим видом субсидій СОТ, який загрожує Україні серйозними санкціями. Про це заявив журналістам партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Олег Мальський, коментуючи ініціативи уряду щодо зниження цін на електроенергію для заводів групи "Приват".

"Зниження цін на електроенергію для феросплавних заводів, однозначно, може бути сприйнята членами СОТ як субсидія. І будь-яка країна, куди українські металурги продають свою продукцію, зможе звернутися до СОТ", - вважає Мальський.

У результаті, за його словами, санкції СОТ можуть бути поширені не тільки на феросплавну, а всю металургійну галузь.

"Щодо української металопродукції можуть бути початі антисубсидиарные розслідування і введені мита аж до загороджувальних", - говорить він.

Як повідомлялося, в Кабінеті міністрів під головуванням першого віце-прем ' єра Валерія Хорошковського відбулася нарада, в якому взяли участь представники групи "Приват". На зустрічі сторони обговорили можливість надання підприємствам групи пільгового тарифу на електроенергію.

Нагадаємо, за даними Держстату, митна вартість експортованих українських феросплавів відрізняється від світових спотових цін на 400-500 дол. за 1 т. На внутрішній ринок це сировина постачається з 1,5 - 2 тис. дол., що було вище цін на імпортне аналогічне сировину (з урахуванням його доставки до споживача) на 400-500 дол. за 1 т.

В результаті, металурги почали відмовлятися від вітчизняних феросплавів. Очікується, що при зниженні тарифу на електроенергію феросплавники знизять вартість своєї продукції для внутрішнього ринку до 30%.