ua en ru

Леонід Фесенко може очолити ВСУ

Вчора відбулося засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, на якому до призначення суддею Верховного суду України (ВСУ) був рекомендований голова Вищого спеціалізованого суду україни з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ) Леонід Фесенко. За інформацією видання "Комерсант-Україна", його бажання змінити місце роботи пов'язане з наміром очолити ВСУ.

З 23 грудня минулого року Верховний суд очолює Петро Пилипчук. Проте вже при його обранні було ясно, що він буде займати цей пост менше року - 13 жовтня 2012 р. Пилипчуку виповнюється 65 років, і він досягне граничного віку перебування на посаді судді. Таким чином, через півтора місяці посада голови ВСУ виявиться вакантною, і будуть оголошені вибори.

Про те, що заміну Пилипчуку стали шукати ще до його призначення, говорить і той факт, що в жовтні 2011 року, коли кількість суддів ВСУ було збільшено з 20 до 48 чоловік, права набрали лише 47 суддів. "Місце, яке залишилося, з самого початку було зарезервовано для майбутнього голови суду", - стверджує співрозмовник в суддівських колах. Вчора в розмові з виданням Леонід Фесенко зізнався, що він дійсно має намір боротися за пост глави ВСУ. "Мені надійшла така пропозиція від суддів, - сказав Фесенко. - Судді Верховного суду і судді загальних судів висловлювали свою думку з цього приводу, тому і було ухвалено таке рішення (перейти на роботу до ВСУ)".

Швидше за все Фесенко очолить ВСУ на безальтернативній основі. За інформацією видання, з приходом Леоніда Фесенко у ВСУ суду будуть повернуті повноваження, яких він втратив в результаті судової реформи. Відновлення цих повноважень має намір домагатися сам Фесенко. "Безумовно, якщо я стану головою Верховного суду, це буде нашим першочерговим завданням - повернути всі повноваження Верховного суду, - заявив він. - Верховний суд повинен мати повноваження, якими він завжди володів, - це не моє бажання, просто так має бути в будь-якій цивілізованій країні".

В Партії регіонів готові розширити повноваження суду. "Звичайно, є підстави і необхідність у цьому після того, як ми побачили, де у системі є вади", - сказав голова підкомітету з питань звільнення суддів і реагування на порушення законодавства у сфері правосуддя Вадим Колесніченко (Партія регіонів). "В повному обсязі повернути повноваження, які були у Верховного суду до судової реформи, неможливо, - вважає голова підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства Святослав Олійник (позафракційний). - Наприклад, повноваження касаційної інстанції по карних і цивільних справах, оскільки був створений і функціонує спеціалізована суд. Повноваження касаційної інстанції Верховному суду вже, звісно, не повернуть".

За його словами, мова може йти про повернення ВСУ права переглядати справи за власною ініціативою або ж розширенні переліку підстав для перегляду справ.

Леонід Фесенко з 1996 по 2006 рік був головою Апеляційного суду Луганської області. В 2006 році був обраний народним депутатом за списком Партії регіонів. З жовтня 2010 року займає посаду голови Вищого спеціалізованого суду україни з розгляду цивільних і кримінальних справ, створеного указом Президента Віктора Януковича в серпні 2010 року в рамках судової реформи. За час свого існування ВССУ розглянув, зокрема, касацію у кримінальній справі відносно другого Президента України Леоніда Кучми, якого звинувачують у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Зараз на розгляді суду знаходиться касація екс-прем'єра Юлії Тимошенко, рішення по якій буде оголошено 29 серпня.